Klassiskt för Kalla

Charlotte Kalla bärgade tämligen smärtfritt SM-guldet på tremilen i Åsarna.- Taktiken var att köra hårt under andra varvet, sa Charlotte som på den andra milen avgjorde till sin fördel. Och Jesper Modin slet till sig SM-silvret på femmilen.- Det värsta jag varit med om, menade en lycklig Modin.

Slutet gott - allting gott. I sluttampen av säsongen tog Charlotte Kalla SM-guld på tre milen i klassisk stil.

Slutet gott - allting gott. I sluttampen av säsongen tog Charlotte Kalla SM-guld på tre milen i klassisk stil.

Foto: SCANPIX

ÅSARNA2009-03-30 06:00
Inför varvningen efter två mil så hade Kalla ögonkontakt med sina för dagen två värsta konkurrenter, Anna Olsson, Åsarna, och Anna Haag, Mora. Två kilometer senare så var hon i rygg Olsson och Haag och bildade ett bekvämt tåg fram mot guldet.
Segermarginalen blev en minut till Olsson och två minuter och fyra sekunder till Haag. Inget snack om saken om vem som var bästa för dagen med andra ord.
- Det är häftigt med tremilen för det kan svänga snabbt. Själv brukar jag alltid få en svacka i mina lopp och på den här distansen brukar den komma någon gång mitt i, sa Charlotte.
Skulle vilja fortsätta
Men någon sådan såg man inte till under söndagen.
- Jag kände mig pigg hela vägen, skidorna var perfekta och jag fick de baktider jag behövde, sa en helnöjd Kalla som kan göra säsongsbokslut efter den kommande helgens tävlingar i Piteå.
Men det med lite blandade känslor.
- Formmässigt känns det så bra att jag inte skulle ha något emot om den fortsatte några tävlingar till. Men samtidigt så känns det jätteskönt att få vara hemma och slippa bo på hotell, log hon.
Näst bästa länsåkare blev Karolina Skoog, Piteå, med en femteplats i sitt livs andra tremilslopp.
- Det kändes som om jag hade bra tryck i åkningen. Synd bara att jag skulle få ett sånt kraftigt mjälthugg efter en mil, sa Karolina.
Ett tillstånd som släppte först under slutkilometrarna. Men Skoog var ändå helnöjd med dagen.
- Skönt att få göra ett så här bra lopp på den här tuffa banan.
Piteås förstårssenior, Jesper Modin, gjorde sitt livs andra femmil.
Debuten skedde i världscuptävlingarna i Trondheim för två veckor sedan. Då var det masstart och Jesper landade till slut på en 39:e plats.
I Åsarna handlade det om individuell start och Modin satsade stenhårt från första stavtaget. En taktik som gjorde att han redan från första tidsangivelsen kom att jämföras med guldmannen Mats Larsson, Åsarna. 15 sekunder bakom Larsson efter 12,5 km skulle 37,5 km senare ha vuxit till fyra minuter och elva sekunder.
Hellner hade det tungt
Men vad gjorde det när han höll övriga konkurrenter stången på bästa tänkbara sätt.
- Helt klart det jobbigaste jag någonsin gjort och jag fick slita sjukt hårt de sista två milen. Sista milen var en ren plåga, sa en glad Modin som innan start inte verkade ha några större medaljfunderingar.
- Planen var bara att göra mitt eget lopp. Att det skulle räcka till medalj hade jag inte räknat med, fortsatte Modin som liksom Kalla summerar säsongen i Piteå kommande veckoslut.
- Jag är jättenöjd med det som varit, inte minst för att jag fått åka så många världscuplopp.
Fortsättningsvis kommer fokus att finnas på både sprint och traditionella lopp och receptet mot framgång är enkelt enligt Modin.
- Uthållighet och snabbhet finns. Det är hårdheten som tar lång tid att få, men den är på gång.
Gellivares Marcus Hellner hade en extemt tung dag på jobbet i den ytterst krävande Åsarnaterrängen. Det blev en 14:e plats distanserad av guld-Larsson med i sammanhanget smått förnedrande nio minuter och 59 sekunder.
Men han var långt ifrån ensammen om den idrottsliga örfilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!