Dokument innebandy: Tillsammans kan vi lyckas

Han är ordförande för ett innebandylän så gott som utan elitlag.Men Bjarne Hald tycker inte att han är den som ska lastas för sportens tillbakagång i Norrbotten.- Till syvende och sist är aldrig förbundet starkare än sina föreningar, säger Hald.

Bjarne Hald, ordförande för Norrbottens innebandyförbund, tror att det finns                                 förutsättningar för att få ett länslag till herrarnas elitserie - men då krävs samarbete på alla plan.

Bjarne Hald, ordförande för Norrbottens innebandyförbund, tror att det finns förutsättningar för att få ett länslag till herrarnas elitserie - men då krävs samarbete på alla plan.

Foto:

ARVIDSJAUR2008-06-11 06:00
Under den senaste veckan har ni kunnat läsa om innebandyns förfall i länet. I och med Bodens uttåg ur elitserien spelar länets bästa lag i division I och de bästa herrlagen slåss för uppflyttning i mediokra division II. Norrbottens innebandyförbund - med ordförande Bjarne Hald i spetsen - har fått utstå hård kritik. Bland annat sa Magnus Johansson, grundare av Öjebyns IBF, följande i torsdagens NSD:
- Det har blivit mer fokus på petitesser, att gå ut med reprimander, i stället för att gå ut och utbilda i klubbarna.
Olika förutsättningar
Bjarne Hald har följt debatten - och känner sig orättvist utpekad.
- Jag blir ledsen, upprörd och förbannad. Jag upplever att Öjebyn har stora problem med att förstå att norrbottnisk innebandy består av mer än föreningen Öjebyn. Det är jättebra att de har en ambition, de vill framåt och det är kanon. Men att därifrån säga att ingen annan har det är att visa dålig förståelse för de olika förutsättningar som klubbarna har, säger ordföranden.
Hur ser du på den kritik som förts fram?
- De säger att vi ska satsa på utbildning, det är jättebra och vi i förbundet har ingen annan uppfattning. Vi har skickat sex ledare från länet på utbildning i år och det har kostat oss 50 000. Men det är ju inte som att knäppa med fingrarna, det tar en säsong innan effekterna av det syns.
Bjarne Hald har varit ordförande för Norrbottens innebandyförbund i två år. Under den tiden har bredden på innebandyn ökat medan toppen har minskat markant.
- Vi har fått betydligt fler klubbar med i seriespel och har den största ökningen i landet vad gäller spelarlicenser. Visst är det ett problem att vi inte har något elilag, men det kan ju knappast vara förbundets fel. Det hänger väl snarare ihop med hur föreningarna själva agerar.
Måste söka samarbete
NSD:s stora enkät visar att det finns ett stort stöd bland klubbarna för tanken med ett samarbete för att klara av en elitsatsning. Hald är försiktigt positiv, men ställer sig frågande till relismen i ett sånt upplägg.
- Vi är ett litet distrikt, vi kan inte ha ett elitserielag i Luleå och ett i Piteå utan får nöja oss med att ha ett. Då måste alla jobba mot det målet, och jag har en känsla av att den gemensamma målbilden inte är densamma i Luleå och Piteå. Alla måste ro åt samma håll och jag tror det blir svårt.
I förbundsstyrelsen är det ont om folk från de stora klubbarna i länet. Är det ett problem?
- Det är inte så att det finns en hop att välja mellan, man får vara glad om man får ihop ledamöter till styrelsen. Men jag har inte upplevt några klagomål från klubbarna ute i länet, de är nog bara glada att det är någon som tar på sig det. Fast visst är det viktigt att hela distriktet är representerat i styrelsen.
Västerbottens innebandyförbund säger att de kan hjälpa er att administrera serierna, så frigör ni tid till annat. Hur ser du på det förslaget?
- Vi har låtit tävlingskommittén titta på det där, och rent administrationsmässigt vore det jättebra. Men om vi ska betala 100 000 för det kan vi använda de pengarna lite bättre. De facto är det inte ett heltidsjobb att administrera serierna.
För tillfället har Norrbottens innebandyförbund en heltidstjänst som jobbar på kansliet, samt en projektanställd. Inte tillräckligt, enligt förbundsordföranden, men en ekonomisk realitet för ett litet förbund.
- Ekonomin styr vad man får och inte får. Vi har budgeterat för att kunna behålla två heltidsanställda, men det blir ju en fråga för årsmötet först, säger Bjarne Hald.
Och i en liten sport med små ekonomiska resurser handlar mångt och mycket om att få saker att gå ihop i det korta perspektivet - både för klubbarna och för förbundet. Halltider ska fixas, ledare övertalas att ställas upp ett år till och hyrorna ska betalas.
- Vi sliter på för att få det dagliga att gå ihop och samtidigt försöka se framåt. Men det är tillsammans man lyckas att åstadkomma något.
Och till sist är det inte du som bestämmer, det är klubbarna.
- Ja, vi försöker att företräda hela länet och är det så att klubbarna tycker att vi som sitter i styrelsen är idioter så förutsätter jag att de talar om det för oss. Under de två åren som jag har suttit så har det inte varit någon kritik, tvärt om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!