Veteranerna siktar på guld

LULEÅ. Deras senaste säsonger har slutat med bittra tårar.Nu vill Luleå Baskets veterantrio få ett roligare slut.Och det ska de själva se till att ordna.- Vi vill inte vinna SM-guld om folk sedan kan säga att vi vann för att vi hade fyra importer. Vi vill vinna med hela laget, säger Elin Söderström, Anna Brännvall och Annica Grafström.

Elin Söderström

Elin Söderström

Foto: Pär Bäckström

Sport2008-10-10 06:00
Ingen i Luleåtrion har inte ens fyllt 30. Ändå kallas de PRO av de yngre lagkamraterna.
Men tillsammans har tjejerna spelat 23 hela säsonger tillsammans i Luleå Basket.
Annica Grafström, 28, är inne på sin nionde, Elin Söderström, 25, och Anna Brännvall, 26, har påbörjat sitt sjunde år i klubben.
Efter ännu en snöplig slutspelssorti i våras behövde tjejerna ett par veckor för att samla nya krafter.
Och när NSD träffar trion dagarna före årets ligapremiär är energin kanske större än någonsin.
- Det känns riktigt kul att börja på riktigt igen. Och sedan är det kul att träffa alla nya tjejer i laget, säger Annica Grafström.
Är det svårt att ladda om efter varje slutspel som slutat med tårar?
- Man är ju ganska less en tid efteråt, men sedan vill man bara ha revansch, så nu är det inga problem alls, fortsätter Grafström.
- Det hade nog varit svårare om vi hade vunnit guld. Men nu känns det som att man inte är klar. Det känns lite som att säsongen har pågått i fyra år snart, inflikar Söderström.
Sedan fjolåret har två av lagets utländska spelare försvunnit.
Istället kommer tre nya ansikten in i laget om ett par omgångar.
- Vi har inte träffat de nya spelarna ännu. Men det blir som en helt ny upplevelse när de kommer, menar Brännvall.
Klubbens linje som innebär svensk stomme kryddat med utländska stjärnor köper veteranerna helt och hållet.
Är förberedda
Samtidigt blir ju en stor del av försäsongen en aning rumphuggen.
- Vi har varit lite folk. Nu i morgon är det nog första gången vi ska spela fem mot fem på träningen. Men det har ändå känts som att vi har fått ihop det bra på matcherna. Men det är ju klart, det blir ju lite annorlunda nu när det blir ett tuffare motstånd, säger Anna Brännvall, som tillsammans med sina två kollegor har fått mycket speltid och stort ansvar under försäsongen.
Hur känns det för er när det helt plötsligt kommer in utländska spelare som tar speltid från er, när ni har slitet hela sommaren och hela försäsongen?
- Det är ju alla förberedda på att det blir så, säger Brännvall.
- Dennis har ju pratat mycket med oss att bara för att det kommer in nya spelare ska vi andra inte kliva åt sidan. Utan vi ska ta fighten och ta plats, fortsätter Grafström.
- Det svåra är ju att fortsätta och kliva upp mot dem istället för att bara falla tillbaka i gamla roller som vi hade. Det är något som vi i laget nu måste hjälpas åt med. För det är bra för både oss och för de nya spelarna, säger Brännvall och fortsätter:
- I slutändan vinner ju laget på att vi andra inte faller tillbaka i gamla roller. De nya spelarna ska verkligen få bevisa att de förtjänar att spela.
- Dennis har sagt att han vill spela många spelare i år och det är ju helt upp till oss själva. För om vi tar ett steg tillbaka vill ju han inte spela oss lika mycket, säger Söderström.
Där har ni ju ytterligare ett mål förutom SM-guld, att ni får mycket speltid?
- Precis. Vi vill heller inte vinna SM-guld om folk sedan kan säga att ni vann för att ni hade fyra importer. Vi vill vinna med laget, säger Söderström.
Känner ni fortfarande att ni utvecklas och att ni kan lära er mer?
- Absolut. Jag tycker att jag har blivit mycket bättre under de senaste två åren, säger Grafström.
- Precis, om man tittar tillbaka tycker jag att det har blivit bättre, menar Brännvall.
- Mycket beror nog på att vi har fått mycket mer ansvar på planen. Nu behöver inte lita på att det är bara ett par spelare som ska göra poängen. Alla kan verkligen göra jobbet nu, säger Söderström och fortsätter:
- Coacherna är också väldigt bra på att lyfta fram alla positiva grejer, inte bara det som syns i statistiken. Det gör att man lyfter sig också.
Siktar mot toppen igen
Ni säger att coacherna är väldigt bra på att pusha er och ge beröm. Hur är ni själva mot de yngre och nya spelarna?
- Jag tror nog att vi är bra både på att ge beröm och säga till dem om de blir lite förvirrade. Vi är inte några som skäller på dem, men vi ger dem gärna tips och beröm, säger Söderström.
Märks det att de yngre spelarna ser upp till er eftersom ni ändå har gjort väldigt många säsonger i Luleå Basket?
- Visst är det så. Det vet man ju själv hur det var när man var yngre. Man lyssnade på de äldre spelarna som varit med ett tag, säger Grafström.
Samtalet glider in på årets säsong, målsättningar och förväntningar. Givetvis är siktet högt ställt - precis som vanligt.
- Vi siktar ju på att vara med i toppen igen. Vi vill vara ett topplag. Det är många bra lag med i år och vi har absolut kapacitet av vara med där. Vi nöjer oss inte med att bara gå till slutspel.
Vad är det som talar för er den här gången då?
- Vi har ju varit med ett tag nu och varit ett topplag i flera år. Det är väl rutinen och att vi har tränat ännu hårdare och vill ännu mer. Och att vi är lite äldre...

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om