Teorin: Kan klara hur många hjärnskakningar som helst

När man är rehabiliterad spelar det ingen roll hur många hjärnskakningar man har haft. Det menar kiropraktorn Leif Sockander från European Brain Center.

Leif Sockander tror att hjärnskador går att behandla, kanske i högre utsträckning än många andra tror.

Leif Sockander tror att hjärnskador går att behandla, kanske i högre utsträckning än många andra tror.

Foto: privat

Sport2020-04-28 20:12

Nyckeln i Leif Sockanders rön är återhämtning direkt efter skadetillfället. Det som kan avsluta en karriär i förtid är att utsätta hjärnan för smällar innan den är fullt rehabiliterad. 

Oftast handlar det om tre till fem dagar, ibland en vecka, till symtombilden börjar försvinna. Då vill de flesta tillbaka i idrottandet. Men det tar 22-45 dagar för att återhämta sig fysiologiskt, säger Sockander. Det är viktigt att låta det ta den tid man behöver. 

När vet man att man är redo? Genom att genomgå objektiva tester. Leif Sockander menar att det är viktigt att ha flera tester på en spelare för att minska risken att den exponeras för nya smällar genom ren okunskap.

– SHL, till exempel, har bara ett test. Jag tycker inte att det räcker. Vi måste ha fler objektiva tester med olika inriktningar.

Leif Sockander vill gärna träffa en spelare bara några dagar efter smällen för att göra tester och påbörja en behandling. För han tror att även svåra skador går behandla så bra att man kan återvända till sin idrott.

Han delar in skadorna i olika komponenter, till exempel balans eller psykologiska besvär och bygger sedan behandlingsprogram utifrån de symtomen.

Om man sedan har klarat tester för hjärnan, oavsett om man blivit behandlad eller att skadan läkt av sig självt, spelar det ingen roll hur många hjärnskakningar man har haft.

– Då kan deras historia strykas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!