Succé direkt - sedan fortsatte det

BODEN. Det blev succé direkt för Lilla VM i fotboll.Första året, 1959, deltog 128 lag från 96 föreningar..!- Det är drömsiffror. Idag känns de ofattbara, säger Bosse Strömbäck, ordförande i Norrbottens fotbollsförbund.

Förbundsbasen Bosse Strömbäck spelade själv i första Lilla VM-turneringen och anser att den haft stor betydelse för rekryteringen inom norrbottnisk fotboll.

Förbundsbasen Bosse Strömbäck spelade själv i första Lilla VM-turneringen och anser att den haft stor betydelse för rekryteringen inom norrbottnisk fotboll.

Foto: leif hammarström

Sport2008-08-15 06:00
Bosse har kunnat följa turneringen på nära håll från starten. Han deltog själv premiäråret och spelade för Töre SK.
- Det mest fantastiska från första året var att så många små orter kunde vara med. Jag tänker på till exempel Narken, Kompelusvaara, Teurajärvi, Snesudden och Gransjö.
- Sedan var det en enorm bevakning av NSD, som var unik för Norrbotten. Det kom också mycket folk och tittade på matcherna.
Strömbäck konstaterar att många talanger kommit fram genom åren och nämner Lasse Tiensuu från Jarka, som en av de första. Han gick senare till IFK Luleå.
"Turneringen har stor betydelse"
Ragge Bogren från Öjebyn var den förste hjälten. Han gjorde både målen när Öjebyn vann finalen över Kiruna AIF och blev senare lagkapten för IFK Luleå. Han gick även upp i allsvenskan med IFK.
- Ragge var duktig. En spelare som var väldigt allround.
Vilka är Lilla VM:s bästa spelare genom tiderna?
- Tommy Holmgren från Gällivare vill jag ranka som den främste pojksidan. Bland flickorna säger jag Alexandra Nilsson, Assi.
Vad har Lilla VM betytt för norrbottnisk fotboll?
- Turneringen har haft stor betydelse rekryteringsmässigt och många föreningar har alltid försökt få ihop lag till Lilla VM. Statusen är fortfarande hög och det är mycket tack vare att det skrivits så mycket om turneringen. Jag hoppas vi får behålla NSD som medarrangör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om