Skidprofilen missade OS-medalj: ”Inget annat räknades”

De utgör alla en del av Norrbottens idrottshistoria. I en serie intervjuer berättar några av länets OS-profiler om sina unika upplevelser från de olympiska spelen.

Lena Carlzon-Lundbäck.

Lena Carlzon-Lundbäck.

Foto: Bildbyrån

Sport2022-02-04 06:00

Lena Carlzon-Lundbäck, längdskidor
Född: 1954-03-26 i Malmberget.
Förening: Malmbergets AIF.
Lake Placid 1980: 6:a Stafett 4x5 km, 11:a 10 km, 10:a 5 km. Innsbruck 1976: 4:a Stafett 4x5 km, 10:a 10 km, 14:e 5 km.

Vad var dina förväntningar inför OS?

– Då var det att göra så bra ifrån mig som möjligt medan inför det andra var det att ta medalj då jag blivit tvåa på för-OS året innan. Så 1980 var det inget annat än medalj som räknades.

Hur skilde sig OS mot andra tävlingar?

– Vi bodde inte i någon OS-by utan på små hotell. I Lake Placid hade förbundet hyrt ett hus så därför skiljde det sig inte mycket från ett VM men OS är ändå med mer folk som man träffar, det haussas upp på ett annat sätt och på vår tid kunde det ramla in kungligheter för att titta på förläggningen. Så det var mycket större förväntningar omkring.

undefined
Svenska längdåkningstruppen till vinter-OS i Lake Placid samlad vid SM i Hudiksvall. Överst fr. vänster: Sven-Erik Danielsson, Jan Ottosson, Thomas Eriksson, Erik Gustavsson, Stig Jäder, Benny Kohlberg, Sven-Åke Lundbäck och Thomas Wassberg. Nedre raden fr. vänster: Meeri Bodelid, Marie Johansson, Maria Thulin, Karin Lamberg, Eva Olsson och Lena Carlzon-Lundbäck.

Hur var tillvaron i OS-byn?

– Jag har aldrig bott i en OS-by men det är en ganska inrutad tillvaro där du äter, sover och tävlar. Man förbereder sig för tävlingar och det finns inte så hiskeligt mycket utsvävningar så jag hann se en enda tävling i en annan gren. Det var slalomen i Lake Placid när Ingemar Stenmark vann. Det blev en svensk seger i alla fall och det förstod vi nästan.

Vad säger du om din insats?

– På första var det bra medan den andra var inte enligt mina förhoppningar. Jag hade inte den formen och blev tia som bäst så det var ett stort misslyckande. Stafetten 1976 var fantastisk och jag vann startsträckan när vi tävlade uppe i Seefeld utanför Innsbruck.

Vad är bästa OS-minnet?

– Det var nog hela situationen 1976 som var rolig. Vi var på invigningen som var jätterolig att få vara på men stafetten där är nog bäst.

undefined
Lena Carlzon-Lundbäck.

Har du någon bra historia/anekdot från OS?

– Nej, det har jag nog inte.

Vad har du gjort efter karriären och vad gör du nuförtiden?

– Jag har varit ungdomsledare och tränare i nästan 25 år. Vi har egna barn som tränat och skidåkningen har varit en stor del. I det civila har jag varit personalledare hos Samhall och utbildningsledare i hos Lernia. Fast nu är jag pensionär och ska följa skidåkningen och skidskyttet som är största intresset. Jag hoppas det går bra men är orolig för coronasituationen som är ett lotteri och jag avundas dem inte, säger Lena Carlzon-Lundbäck till Sporten.    

undefined
Lena Carlzon-Lundbäck och maken Sven-Åke Lundbäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!