Självförtroendet sjuder hos guldfavoriterna

Guldet ska stanna i Stockholm och på Tele2 arena. Men Djurgården kommer inte att försvara sin mästartitel, om Abbe Khalili får bestämma.
–Med den truppen vi har ska vi gå för guldet, inget snack, säger Hammarbys nyförvärv inför premiären av fotbollsallsvenskan.

Abbe Khalili har kommit till Hammarby för att ta SM-guld.

Abbe Khalili har kommit till Hammarby för att ta SM-guld.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sport2020-06-14 05:25

Oavsett om man frågar spelare, ledare, experter eller oddssättare är det fyra lag som sticker ut när det ska pratas guldfavoriter inför herrallsvenskan i fotboll 2020.

Tre kommer från Stockholm, ett från Skåne.

– Malmö, Djurgården och AIK kommer nog att ligga där uppe. Hammarby kanske kan vara med och kriga om det. Det är väl de som på förhand är favoriter, säger Helsingborgs och landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

Tunga tapp

I fjol var det Djurgården som blev herre på täppan genom klubbens första SM-guld på 14 år. Och målsättningen är högt ställd även i år, trots den märkliga uppladdningen inför en säsong som skulle ha börjat i april men som sparkas i gång först i dag söndag på grund av coronapandemin.

– Vi kan inte gärna säga ”nej, i år vill vi komma femma”. Djurgårdens målsättning är att kriga om Europaplatser. Vi är regerande mästare och det är klart att vi inte vill ge bort den titeln bara sådär, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand.

– Man vet inte var laget står. Men det är inte så att vi tänker nöja oss med en topp fem-placering, säger lagkaptenen Jesper Karlström.

Karlström tror på sitt Djurgården trots tunga spelartapp i form av fjolårets mest värdefulla spelare Marcus Danielson samt ständiga anfallshotet Mohamed Buya Turay.

– Förhoppningsvis är vi med där. Sedan tror jag att det blir Malmö, Hammarby och AIK, de som var med förra året. Och jag tror att Göteborg kan vara riktigt bra. Och så blir det kanske något lag som överraskar lite och något som misslyckas, så brukar det alltid vara, säger Karlström.

Utmanarna andas dock samma självförtroende.

"Vi går för det"

Hammarby hade redan i fjol seriens målfarligaste anfall. Nu har man dessutom kryddat det offensiva mittfältet med Abbe Khalili, som kommer närmast från den turkiska ligan. Och han är inte det minsta förvånad över att hans nya lag nämns i guldsnacket.

– Hammarby har varit i toppen i två år och de har varit nära att ta guldet. Jag tror att det är därför. Sedan har vi en väldigt bra trupp, om inte den bästa truppen i allsvenskan. Jag tror att det är därför vi ses som guldfavoriter.

TT: Hur ser ni på det själva, ska ni vara där uppe?

– Ja, absolut. Med den truppen vi har. Vi går för det, vi ska vara där uppe.

TT: Vilka är era främsta konkurrenter?

– Det är de tidigare topplagen. Malmö, AIK, Djurgården... Norrköping kanske.

Just Malmö FF är det många som lyfter som den kanske allra största favoriten till guldet, inte minst efter värvningen av landslagsanfallaren Ola Toivonen.

"Det är Malmö, alltid"

Och den danska mittfältaren Anders Christiansen har under sina år i MFF förstått att det bara finns ett riktmärke i Skåneklubben.

TT: Vilka är favoriter till SM-guldet?

– Det är Malmö, alltid. Det har jag lärt mig, säger Christiansen.

TT: Vilka är favoriter till andraplatsen?

– Det funderar jag inte på.

Fakta: Allsvenskans premiäromgång

Söndag: Sirius–Djurgården (12.00), IFK Norrköping–Kalmar FF, IFK Göteborg–Elfsborg (båda 14.30), Hammarby–Östersund, Örebro–AIK (båda 17.30).

Måndag: Falkenberg–Häcken, Helsingborg–Varberg, Malmö FF–Mjällby (alla 19.00).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!