Publiklättnader i sommar: "Ljus i tunneln"

På tisdag välkomnas publiken tillbaka på idrottsarenorna igen, åtminstone upp till 500 personer. Och den 1 juli kan ännu fler få gå på idrott.
–Det är ett ordentligt ljus i tunneln, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Regeringen tillåter publik upp till 500 personer sittande utomhus på bland annat fotbollsarenor från och med 1 juni. Arkivbild.

Regeringen tillåter publik upp till 500 personer sittande utomhus på bland annat fotbollsarenor från och med 1 juni. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Sport2021-05-27 18:40

Regeringen häver några pandemirestriktioner från den 1 juni. Det innebär för idrottens del att barn och ungdomar tillåts tävla och åka på läger och vuxna tillåts tävla utomhus.

Och idrotter som tävlar i skog, på vatten och på vägar – exempelvis orientering, segling och cykel – kan få ha tävlingar med upp till 150 personer.

Dessutom tillåts mer publik på läktarna, som mest 500 personer om det är en utomhusarena med sittplatser.

– Det är ett utmärkt tecken att vi går in i de här tre faserna. Det följer det vi hade hoppats och trott på. Bara att hoppas att vi inte åker på ett bakslag, säger Eriksson.

TT: Vilken effekt får det här för svensk idrott?

– Inte minst får det en moralisk effekt, vi lider av de revor vi får. När tecknen börjar komma att det vänder gör det mycket för de som håller på att tappa sugen.

Till den 1 juli kan nästa fas införas – om smittoläget tillåter. Det innebär att det ska kunna vara publik utomhus, som har anvisade sittplatser, på upp till 3 000 personer. Och i motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får ha 900 deltagare.

Den sista fasen när det gäller publik och deltagarantal planerar regeringen för i september. Då finns det inte längre några tak för åskådare varken inomhus eller utomhus, och inte heller för deltagare i tävlingar.

Fakta: Nivåer och maxantal

Nivå 3 (1 juni):

Maxantal sittande åskådare inomhus: 50.

Maxantal sittande åskådare utomhus: 500.

Maxantal deltagare i tävling i skog, på vatten och på väg: 150.

Nivå 2 (preliminärt 1 juli):

Maxantal sittande åskådare inomhus: 300.

Maxantal sittande åskådare utomhus: 3 000.

Maxantal deltagare i tävling i skog, på vatten och på väg: 900.

Nivå 1 (preliminärt i september):

Inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus, eller i tävlingar i skog, på vatten och på väg.


Fakta: Femstegsplanen

Steg ett: den 1 juni

50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser). Tivolinöjen och marknader undantas från de deltagartak som gällt för offentliga sammankomster. Serveringsställen får hålla öppet till klockan 22.30.

Vuxna idrottare får tävla utomhus. Folkhälsomyndigheten (FHM) avråder inte längre från mindre läger och idrottscuper för barn.

FHM tar också bort rekommendationen om att bedriva all vuxenutbildning på distans. Det gäller universitet, högskolor, kommunal vuxenutbildning, yrkeshögskolan och folkhögskolan.

Steg två: den 1 juli

500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare får hållas.

Uppmaningen om att endast träffa sina närmaste dras tillbaka.

Restauranger och krogar får hålla öppet lite längre och deras gäster behöver inte längre begränsa sig i antal gäster vid varje bord eller följa avståndsregler när de sitter på uteserveringar.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare. FHM:s råd till enskilda idrottsutövare och motionärer dras tillbaka helt.

Föreningslivet ska inte längre avrådas från att hålla möten.

Steg tre: den 15 juli

Restriktioner när det gäller långväga kollektivtrafik dras tillbaka, liksom rekommendationen att använda munskydd i kollektivtrafiken.

Regler för hur många personer som får vistas på ytor av olika storlek inom- eller utomhus dras tillbaka.

Steg fyra: någon gång i september

Alla begränsningar när det gäller hur många som får delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, eller träffas privat, stryks. Reglerna om hur många som får sitta vid samma bord på serveringsställen lättas.

Steg fem: inget datum satt

Alla restriktioner som då finns kvar ska lyftas. Det lär då handla om trängselregler på offentliga platser. Myndigheter ska inte längre behöva låta sina anställda arbeta hemifrån.

Folkhälsomyndighetens särskilda coronaråd om att undvika trängsel, tvätta händerna och jobba hemma tas tillbaka.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!