Piteåprofessorns:"Omfattande diskriminering av barn"

Årtionde efter årtionde diskrimineras barn födda sent på året inom idrotten. Det fastslår världens största utredning genom tiderna genomförd av idrottsprofessor Christer Malm från Rosvik. "Vad var det vi sa?, säger han.

Christer Malm, professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet, menar att all forskning visar att chansen att lyckas inom en idrott blir sämre vid tidig selektering.

Christer Malm, professor i idrottsmedicin vid Umeå universitet, menar att all forskning visar att chansen att lyckas inom en idrott blir sämre vid tidig selektering.

Foto: Umeå universitet

Sport2021-08-27 08:20

Christer Malm, Umeå Universitet, jämför resultatet av forskningen med att slå in världens öppnaste dörr.

– Det är precis så här vi visste att det skulle vara. Problemet är som alltid att få ut det till allmänheten. Till alla ledare och föräldrar, säger han.

Tillsammans med friidrottsstatistikern A Lennart Juhlin, Johan Jakobsson, idrottsmedicinsk skribent och dataingenjör Glenn Persson har Malm samlat in enorma mängder resultat från barn, ungdomar och vuxna.

– Det här är en unik studie. Den överlägset största i världen. Väldigt många idrottare har ingått och det från sporter där det är lätt att jämföra prestationer.

Utövarna kommer från bland annat orientering, längdskidor och friidrott. Där är det lätt att jämföra resultatlistor, tider och centimeter.

Totalt ingår resultat utförda av 244 000 idrottare åren 1922-2015. För att kunna jämföra har 5,6 miljoner födslar i Sverige viktats mot resultaten.

Bilden är tydlig.

I de yngre åldrarna presterar barn födda tidigt på året bättre. Men i vuxen ålder är det ingen skillnad längre.

– Överrepresentationen i resultat planar ut efter puberteten. Men det intressanta är att det är färre vuxna födda på hösten än i början av året som idrottar. Samtidigt skiljer sig inte resultaten. En född sent på året har samma förutsättningar att som vuxen vara lika bra som en född i januari. Däremot har många födda sent på året hunnit sluta för att de diskriminerats på vägen i olika former av selekteringar som gynnar tidig utveckling. Därför är det vanligare att vinnare föddes första kvartalet, säger Christer Malm.

Han fortsätter: 

– Det finns inget belägg för att kunna se talanger bland tioåringar. Mycket av urvalet i dag sker för tidigt. Det är en omfattande diskriminering av barn.

När kan urvalet ske?

– Puberteten är en brytpunkt. Men den kan inträffa som 13-åringen eller flera år senare. Som det är nu sker en kontraproduktiv utslagning. Vi forskare vet inte hur föräldrar och ledare ska fatta det. Vill man att sitt barn ska nå bästa möjliga nivå oavsett om det är DM eller SM måste selekteringen vänta.

Mothugget han får är ofta exemplet Armand Duplantis.

– Det finns alltid undantag som lyfts fram, men det finns också idrottare som har börjat mycket senare och blivit bäst. 

Hur sammanfattar du er studie?

– Vad var det vi sa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om