Pappalivet fick hockeyn att lossna för Sandström

LULEÅ. Robin Olsson spelar i Frölunda.Mattias Modig i Färjestad.Nej, det är inte en framtidsprofetia. Det är en helt vanlig dag i Janne Sandströms hem.

Puss, min Arven! Janne Sandström stortrivs i rollen som småbarnspappa. Visst kan sömnen ibland bli lidande, och när han är i väg på bortamatcher är han saknad av både sambo och barn. Men i det stora hela är tillvaron bra. "Slår man ut det på ett helt år är jag hemma mer än en medelsvensson. Foto: KURT ENGSTRÖM

Puss, min Arven! Janne Sandström stortrivs i rollen som småbarnspappa. Visst kan sömnen ibland bli lidande, och när han är i väg på bortamatcher är han saknad av både sambo och barn. Men i det stora hela är tillvaron bra. "Slår man ut det på ett helt år är jag hemma mer än en medelsvensson. Foto: KURT ENGSTRÖM

Foto: Kurt Engström

Sport2008-09-16 06:00
Det finns två olika saker som brukar sägas om idrottsmän som blir pappor.
Antingen att de tappar fokuset på idrotten och blir sämre.
Eller så blir de mer avslappnade och mycket bättre.
Vilket spår Luleå Hockeys Jan Sandström upplever som det sanna?
Helt klart det andra.
- Det kändes som att det lossnade för mig efter att jag blev farsa. Jag vet inte riktigt vad det var som gjorde det, men det var som att det lossnade i samma veva som de kom, säger han och nickar mot Leo och Vincent som står bredvid och tuggar på var sin potatis.
Det var den 28 juli 2005 som Janne Sandströms liv blev något helt annat mot vad det alltid varit förut. Då föddes nämligen Leo och Vincent.
Knappt två månader senare inledde han sin nionde elitseriesäsong. En säsong som kom att bli hans bästa dittills, en säsong som kröntes med landslagsdebut i april mot Norge.
Drygt två år senare kom barn nummer tre, en flicka med namnet Arven.
Är det ett tecken på att Sandström kommer att ta ytterligare ett steg i utvecklingen? Vi får se.
Sömn? Vad är det för trams?
Det är bara att konstatera att medicinen som brukar rekommenderas för ishockeyspelare, med mycket sömn, verkar vara underordnad betydelse för Luleås landslagsback.
- Vissa blir ju tokiga om de inte får sina åtta timmar, men det funkar bra för mig, säger Sandström.
Men andra saker, som att behöva vara borta från familjen vid bortaresor, är jobbigare. Både för honom och sambon Mariana Vnuk.
- Egentligen ska man ju inte gnälla, men visst kan man svära när han sover borta, säger Mariana.
- Just när man är borta på resor... det är väl det som är jobbigast. Nu börjar de vara så stora att man kan prata i telefonen med dem, men det är klart att det kan vara lite jobbigt ibland. Men man har ju lite dåligt samvete över att Mariana får jobba så hårt då, men där har vi stor hjälp av far- och morföräldrarna, säger Janne, som ändå ser sig som en lyckligt lottad man.
Bättre än ett åtta-till-fem-jobb
- Man är ju hemma mycket mer än vad en "vanlig" Svensson är. Nu kan man ju vara hemma nästan hela dagarna. Visst blir det en del kvällar, men slår man ut det på ett helt år är jag ju ändå hemma mycket.
- Det är ju bättre det här en ett åtta till fem-jobb, det hade inte varit kul, säger Mariana.
Så tacka vare sitt hockeyjobb kan Jan Sandström vara hemma och leka mycket med Leo, Vincent, Robin Olsson och Mattias Modig.
För det var det som åsyftades i ingressen. Några av Leos och Vincents favoritleksaker är nämligen några spelare från ett bordshockeybord. Där har en målvakt från Färjestad fått namnet "Matte" (Modig) och en spelare från Frölunda fått namnet "Bobba" (Robin Olsson).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om