Lista: Norrbottningar med en OS-biljett • De kan tas ut

Den 4 februari drar vinter-OS i gång och flera idrottare från Norrbotten är uttagna eller har chansen. Sporten har kartlagt namnen och deras status.

Flera idrottare som är uppvuxna i Norrbotten eller verksamma i länet ska delta på vinter-OS 2022.

Flera idrottare som är uppvuxna i Norrbotten eller verksamma i länet ska delta på vinter-OS 2022.

Foto: Bildbyrån

Sport2022-01-17 11:05

Klara för OS

***Alpint***

undefined
Kristoffer Jakobsen.

Kristoffer Jakobsen, 27 år från Boden.

Klubb: Storklintens AK.

Världscupen 2021/22: 41:a i totalt, 5:a i slalomcupen.

Bästa lopp: 2:a i Val d'Isere.

Tidigare OS: 2018.

Kommentar: Jakobsen har funnits med på toppnivå i många år men någon pallplats har det inte blivit förrän denna säsong. Han blev tvåa i Val d'Isere och trea i Madonna di Campiglio men sedan körde bodensaren ur i Wengen och Adelboden. Denna säsong har han skippat storslalomen och ett par världscuptävlingar återstår innan resan till Kina. På OS senast blev han sjua i slalomen och nu finns förhoppningar om en medalj för länets bäste alpinist sedan Thomas Fogdös dagar.

***Längdskidor***

undefined
Ebba Andersson.

Ebba Andersson, 24 år från Sollefteå (född i Delsbo).

Klubb: Piteå Elit.

Världscupen 2021/22: 2:a totalt, 4:a i distanscupen.

Bästa placering: 2:a i Lenzerheide och Val de Fiemme (10 km). 2:a i Tour de Ski.

Tidigare OS: 2018 (1 silver).

Kommentar: När Kalla blivit till åren är Andersson det stora hoppet och hon ligger dessutom tvåa i världscupen efter ryskan Natalja Neprjajeva. Så blev även resultatet när Tour de Ski avgjordes nyligen där Andersson var 46,7 sekunder efter. Det har inte blivit någon förstaplats i världscupen utan två andraplatser som bäst och medaljchanserna är goda inför OS.

undefined
Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla, 34 år från Tärendö. 

Klubb: Piteå Elit.

Världscupen 2021/22: 27:a totalt, 22:a i distanscupen.

Bästa placering: 14:e i Val di Fiemme (10 km).

Tidigare OS: 2010, 2014, 2018 (3 guld, 6 silver).

Kommentar: Det var tveksamt om det ens skulle bli något fjärde OS för veteranen efter vinterns resultat men så blev det. Svenska Skidförbundets längdlandslagschef Anders Byström har motiverat beslutet med att Kalla har en stigande formkurva och erfarenhet samt är en ”utomordentligt bra lagspelare”. En del kritik har också kommit om att yngre förmågor som Johanna Hagström, Moa Lundgren eller Louise Lindström skulle fått platsen. En plats som 14:e åkare är bästa resultat så här långt men nu återstår att se om länets bästa kvinnliga idrottare genom tiderna visar sina kvaliteter som mästerskapsåkare igen.

undefined
Emma Ribom.

Emma Ribom, 24 år från Kalix. 

Klubb: Piteå Elit.

Världscupen 2021/22: 31:a totalt, 42:a i distanscupen.

Bästa placering: 4:a i Lillehammer (sprint). 2:a i Lillehammer (stafett)

Tidigare OS: Debutant.

Kommentar: 24-åringen har riktat in sig på sprinten och har en fjärdeplats som bästa resultat i världscupen där det även blivit en fjärdeplats denna säsong. Hon har likafullt en nivå som håller även på längre distanser och blev 25:a i Lillehammer. Nu ska hon OS-debutera och kan vid en maxprestation vara en outsider till medaljerna.

undefined
Jonna Sundling.

Jonna Sundling, 27 år från Umeå.

Klubb: Piteå Elit.

Världscupen 2021/22: 32:a totalt, 11:a i sprintcupen.

Bästa placering: 1:a i Dresden (teamsprint). 2:a i Dresden (sprint).

Tidigare OS: Debutant.

Kommentar: Något OS har det inte blivit förrän nu för den Umeåfostrade 27-åringen. Sporten utsåg henne till 2021 års främsta idrottare i Norrbotten, främst tack vare de dubbla gulden under VM i Oberstdorf. Där segrade hon i både individuellt i sprinten så Piteå Elit-åkaren har naturligtvis en del förväntningar på sig. Denna säsong har hon kört två världscuper och vunnit en teamsprint samt blivit tvåa i en individuell.

undefined
Johan Häggström.

Johan Häggström, 29 år från Kalix. 

Klubb: Piteå Elit.

Världscupen 2021/22: 60:e totalt, 69:a i distanscupen, 31:a i sprintcupen.

Bästa placering: 10:a i Dresden (teamsprint), 15:e i Davos (sprint).

Tidigare OS: Debutant.

Kommentar: Piteå Elit har en femte åkare med där Häggström är uttagen för sprinten och för stafetten. Han ligger relativt långt ner i världscupen på plats 60. Sin bästa individuella tävling gjorde 29-åringen i Davos där han blev 15:e man i sprinten men han har även en tiondeplats i teamsprinten när all avgjordes i Dresden. En riktigt bra dag kan Häggström nog hamna där men en medalj vore en stor skräll.

***Skidskytte***

undefined
Hanna Öberg.

Hanna Öberg, 26 år från Piteå (född i Kiruna).

Klubb: Piteå Skidskytteklubb.

Världscupen 2021/22: 4:a totalt.

Bästa placering: 1:a i Östersund (sprint) och Hochfilzen (stafett).

Tidigare OS: 2018 (1 guld, 1 silver).

Kommentar: Öberg har tagit över som länets stora vintersporthopp efter Charlotte Kalla och guldet 2018 var en skräll. Nu är hon mer etablerad och denna säsong har det blivit två segrar. I världscupen ligger hon fyra men är varken bästa svensk eller bäst i familjen. Till det har vi tre andra pallplaceringar och på VM i fjol tog hon ett silver och två brons. Oddsen är alltså goda för nya medaljer där minst någon mycket väl kan vara guld. 

undefined
Elvira Öberg.

Elvira Öberg, 22 år från Piteå (född i Kiruna). 

Klubb: Piteå Skidskytteklubb.

Världscupen 2021/22: 2:a totalt.

Bästa placering: 1:a i Annecy (masstart och sprint). 1:a i Hochfilzen (stafett). 1:a i Ruhpolding (sprint)

Tidigare OS: Debutant.

Kommentar: Stark utveckling av Hannas lillasyster som innan denna säsong hade två tredjeplatser som bästa individuella resultat. Nu har det blivit fyra segrar och totalt åtta pallplatser, varav två på hemmaplan i Östersund. Till det har vi en stafettseger och en tredjeplats som gör att Elvira Öberg ligger på andra plats i världscupen. Resultaten dippade i Oberhof efter succén i Annecy innan jul men Öberg kan mycket väl fixa ädla medaljer på OS. 

undefined
Anna Magnusson.

Anna Magnusson, 26 år från Piteå.

Klubb: Piteå Skidskytteklubb. 

Världscupen 2021/22: 22:a totalt.

Bästa placering: 1:a i Hochfilzen (stafett). 12:a i Hochfilzen och Annecy (sprint).

Tidigare OS: 2018 (1 silver).

Kommentar: Det blev ett silver senast på OS-stafetten och ska Magnusson ta medalj igen lär det ske på den distansen. Hon var dessutom tillsammans med systrarna Öberg och Linn Persson med och tog en stafettseger i Hochfilzen under december. Individuellt har placeringarna pendlat desto mer – från en tolfteplats i Annecy till 61:a i Oberhof. På plats 22 i världscupen. 

undefined
Jesper Nelin.

Jesper Nelin, 29 år från Borås (född i Gislaved). 

Klubb: Piteå Skidskytteklubb.

Världscupen 2021/22: 41:a totalt.

Bästa placering: 5:a i Oberhof (mixedstafett). 7:a i Östersund (stafett). 12:a i Östersund (distans).

Tidigare OS: 2018 (1 guld)

Kommentar: Han har kanske främst uppmärksammats för att relationen med Hanna Öberg tagit slut men bortsett från det är Nelin fortsatt en stabil åkare på världscupen. De där riktiga topparna saknas ändå och en tolfteplats i premiären är bästa resultatet. Svagaste insatsen är en placering som åkare nummer 48 på sprinten i Oberhof så sannolikheten för en medalj i ett stafettlag är rätt hög. 

undefined
Peppe Femling.

Peppe Femling, 29 år från Gävle.

Klubb: Piteå Skidskytteklubb. 

Världscupen 2021/22: 47:a totalt.

Bästa placering: 5:a i Hochfilzen (stafett). 19:e i Ruhpolding (jaktstart).

Tidigare OS: 2018 (1 guld)

Kommentar: Förra säsongens placering som åkare nummer 39 i världscupen var Femlings bästa i karriären men plats 55 är en liten tillbakagång för honom. Denna säsong har han bara tagit poäng i jaktstarten medan placeringarna i sprinttävlingarna pendlat mellan 45 och 73. Så en individuell medalj för någon herrarna från Piteå Skidskytteklubb vore som tidigare nämnt en sensation. Fast vi minns skrällguldet i OS för fyra år sedan i stafetten och kanske kan det ske igen.

***Ishockey***

undefined
Josefine Høegh Persson.

Josefine Høegh Persson, 27 år från Danmark.

Klubb: Luleå Hockey/MSSK.

Säsongen 2021/22: 26 matcher, 26 poäng (10+16).

Tidigare OS: Debutant.

Kommentar: Danmark gör sitt första OS och har genom åren främst gnuggat på i B-VM. Høegh Persson gör sin sjätte säsong i Luleå och är som väntat uttagen i truppen. Hon har redan slagit sitt personliga poängrekord i SDHL och blir en av nyckelspelarna när danskorna får chansen på högsta nivån. I gruppspelet ställs hon mot några lagkompisar från Sverige men även mot Japan och Tjeckien samt hemmanationen Kina. 

undefined
Sofia Skriver.

Sofia Skriver, 18 år från Danmark.

Klubb: Luleå Hockey/MSSK.

Säsongen 2021/22: 25 matcher, 1 poäng (0+1).

Tidigare OS: Debutant.

Kommentar: Om Høegh Persson är en av Luleås mest etablerade spelare är Skriver fortfarande en doldis, även om hon är inne på sin andra säsong inom organisationen. Förra säsongen blev det bara två SDHL-matcher och denna har hon gjort 25 stycken men inga mål än så länge. Centern från Silkeborg har spelat VM tidigare och i laget finns även Michelle Weis samt Nicoline Söndergaard Jensen som spelat med Luleå. I samma OS-grupp finns dessutom Japans Chiho Osawa som också gjort några år i klubben.  

Chans till OS

***Konståkning***

undefined
Nikolaj Majorov.

Nikolaj Majorov, 21 år från Luleå.

Klubb: Norrköpings Konståkningsklubb.

Kommentar: Luleåkillen har flyttat söderut och bytt klubb men sannolikheten för att han får åka till Kina är låg. Vi minns hur storebror Alexander Majorov nobbades till OS för fyra år sedan på grund av SOK-kraven på åkarna. Men det var faktiskt Nikolaj Majorovs plats som 23:e åkare på VM i Stockholm som gjort att Sverige fått en kvotplats men kravet på 258,45 poäng ser ut att vara för höga. Majorovs personbästa ligger på 218,07 poäng sedan 2020 och 21-åringen missade dessutom EM på grund av covid-19.

***Ishockey***

undefined
Linus Omark, Jesper Wallstedt, Erik Gustafsson, Malte Strömwall, Juhani Tyrväinen, Joel Lassinantti och Jonathan Pudas.

Erik Gustafsson, Linus Omark, Oscar Engsund, Jesper Wallstedt, Joel Lassinantti, Julius Honka, Juhani Tyrväinen, Sami Lepistö, Jack Connolly och Brendan Shinnimin (Luleå Hockey). Malte Strömwall (Dinamo Minsk), Jonathan Pudas, Petter Granberg och Oskar Nilsson (Skellefteå AIK). Christoffer Rifalk (Rögle).

Kommentar: Luleå Hockey har ett gäng spelare som förekommit i landslagssammanhang där Gustafsson och Omark båda var med förra gången OS avgjordes. Sedan dess har de inte spelat regelbundet i landslaget och i svenska truppen är sannolikt jättetalangen Jesper Wallstedt närmast att få en plats som tredjemålvakt för att se och lära. Honka och Tyrväinen har öppnat för spel men är medvetna om pandemisituationen. Till det finns 37-årige Lepistö som inte spelat med landslaget sedan förra OS men har rutin efter tre olympiska spel.

Bland spelarna i andra klubbar är backen Jonathan Pudas och forwarden Malte Strömwall högaktuella. Pudas från Kiruna öser in poäng för Skellefteå medan Strömwall från Luleå varit poängbäst av svenskarna i KHL. Petter Granberg har inte spelat mycket i Tre Kronor efter hemkomsten och kan först bli aktuell om flera andra tackar nej. Samma sak gäller kring Rifalk och Nilsson eller Luleås nordamerikaner Jack Connolly och Brendan Shinnimin.

***

undefined
Anna Kjellbin, Emma Nordin, Sara Grahn, Johanna Fällman, Sara Grahn, Petra Nieminen, Viivi Vainikka, Ronja Savolainen, Noemi Ryhner.

Johanna Fällman, Anna Kjellbin, Sara Grahn, Emma Nordin (inlånad från Vanke Rays), Linn Peterson, Jenni Hiirikoski, Noora Tulus, Viivi Vainikka, Petra Nieminen, Ronja Savolainen, Jenna Pirttijärvi och Noemi Ryhner (Luleå Hockey).

Kommentar: Fyra spelare som spelat med Luleå denna säsong ser ut att tas ut i den svenska truppen efter det lyckade kvalet i staden. Alla fyra var med i kvalet och på det senaste landslagslägret innan jul. Även Linn Peterson har meriter från landslaget men lär inte tas ut. 

Av de utländska spelarna är Hiirikoski, Tulus, Nieminen, Vainikka och Savolainen etablerade hos Finland. Pirttijärvi anslöt under säsongen och har inte gjort lika många landskamper genom åren men kan få en plats om andra namn försvinner. Noemi Ryhner är även hon en erfaren spelare på landslagsnivå. Hon har haft skadebesvär men ser ut att bli uttagen till det schweiziska laget så länge hon är hel.

undefined
Sofia Henriksson, Lisa Vinsa, Björn Sandström Fredrik Andersson, Viktor Brännmark och Lovisa Modig.

***Längdskidor***

Sofia Henriksson, Lisa Vinsa, Björn Sandström, Fredrik Andersson och Viktor Brännmark (Piteå Elit), Lovisa Modig (Falun Borlänge SK).

Kommentar: Ingen av de övriga Piteååkarna eller Luleåfostrade Lovisa Modig fick chansen och förbundet har sagt att man inte tar ut någon reserv eftersom de anser att ”det redan finns kapacitet att åka både sprint och distans hos flera av de uttagna”. På damsidan blev Johanna Hagström inbjuden att delta på det sista höghöjdslägret i Italien som reserv på sprintsidan. Därför skulle en eller flera skador behöva inträffa för att någon av dessa skulle bli aktuella. 

Sveriges trupp

Alpint: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen, Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren, Elsa Fermbäck, lag team event. 

Backhoppning: Frida Westman. 

Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Johanna Heldin, Niklas Edin, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Daniel Magnusson, Oskar Eriksson, Almida de Val 

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder, Henrik Harlaut och Oliwer Magnusson. 

Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare). 

Längdskidor: Ebba Andersson, Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Emma Ribom, Jonna Sundling, Jens Burman, Marcus Grate, Calle Halfvarsson, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa (född i Malmberget, uppvuxen i Fränsta), Oskar Svensson, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam. 

Puckelpist: Albin Holmgren, Ludvig Fjällström, Walter Wallberg. 

Skidskytte: Hanna Öberg, Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Jesper Nelin, Peppe Femling, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett. 

Skicross: Sandra Näslund, Alexandra Edebo, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg. 

Skridsko: Nils van der Poel. 

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren och Niklas Mattsson.

Fler namn tillkommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!