Nya herrstjärnan Hellner - från Lerdala till landslag

Nu är du störst, Marcus. NSD berättar historien om skidkungen från Skövde.

Nu är du störst, Marcus. NSD berättar historien om skidkungen från Skövde.

Foto: Pär Bäckström

Sport2008-11-24 06:00
Han började åka skidor hemma i Lerdala nästan samtidigt som han började gå. Men det dröjde tills han flyttade upp till Gällivare innan resultaten började komma.
Det här är historien om hur Marcus Hellner blev en av världens bästa skidåkare.
Samhället Lerdala utanför Skövde i Västergötland. Här, på en gård, tog Marcus Hellner sina första stavtag som liten knatte i det sena 1980-talet. Vintrarna var fortfarande till viss del vita i den här delen av landet och skidåkning en idrott som räknades.
Pappa Thomas var åkare på hygglig lokal nivå, mamma Kerstin var engagerad i klubben Lerdala IF.
- Det föll sig naturligt att Marcus och hans tre äldre systrar också började åka skidor. Han provade på fotboll också, men det var liksom inte hans grej. Det har varit skidor från första början, säger moster Irma Andersson som själv är gammal skidåkare.

Första tävlingen åkte han som sjuåring i Lerdala IF:s veckotävling: Det gick... sådär. Faktum är att Marcus Hellner inte presterade särskilt bra resultat över huvud taget under ungdomsåren.
- Men han har alltid varit extremt intresserad och det har aldrig saknats vilja, säger Irma Andersson.
Som 16-åring sökte han till skidgymnasiet i Mora. Han kom inte in där men fick chansen att börja i Gällivare. Han tvekade aldrig att flytta 130 mil norrut till en ort som han knappt hade hört talas om.
Marcus Hellner hade en 18:e plats på ungdoms-SM som bästa merit och Lars-Gunnar Pettersson och de andra tränarna hade mycket att jobba med.
Lars-Gunnar Pettersson minns särskilt en juniortävling i Skellefteå då Marcus var med tillsammans med bland andra Isak Savilahti och Johan Strömberg som var de bästa i länet i den åldersklassen.
- Det här med teknik fanns ju inte på kartan. De sprang mer eller mindre på skidorna. Det tog sin tid innan det började bli ordning på åkningen, säger han.
Lars-Gunnar Pettersson var den som kom att betyda mest för Marcus Hellners utveckling.
- Alla tränarna på skidgymnasiet betydde mycket, men L-G gjorde mig till skidåkare. När jag kom visste jag inte så mycket om till exempel träning och planering, har Hellner sagt.
Under det första året i Gällivare var resultaten fortsatt mediokra. Marcus Hellner kunde komma kring femte plats i länstävlingarna och betydligt längre ned i de riksomfattande loppen.
Men i ungdoms-OS i Slovenien 2003 slog han plötsligt till med en tredje- och en femteplacering. På junior-SM samma år tog han ett guld och tre silver. Nu började han bli ett namn som det pratades om i skidkretsar.
Lars-Gunnar Pettersson hade redan sett att det fanns kvalitéer i åkaren från Lerdala.
- Jag har länge varnat för den här killen och nu har många fått se vilken kapacitet han har, sa han efter triumferna i junior-SM.

Junior-SM 2004 gick på hemmabanorna i Gällivare och där blev det ett nytt guld. Resultaten i junior-VM blev dock skrala och det visade sig i efterhand bero på att han tävlat med ett virus i kroppen.
Under sitt andra år som senior kom han med i landslagets observationsgrupp, men han lyftes upp till A-gruppen efter det första träningslägret. Förbundskaptenen Inge Bråten var imponerad av hans inställning.
- Han varit en av pådrivarna under lägren och det han visat har övertygat mig om att han ska vara med i a-laget, sa han.
Det tog en säsong att bli varm i kläderna. I fjol började toppresultaten i världscupen komma; men han varvade dem med bottennoteringar:
Årets säsong vet ni hur den började. Hemma i Lerdala följde släkten med stor spänning helgens draman i Gällivare.
- Det är klart att vi är jättestolta, säger Irma Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!