Ny offsideregel från FIFA testas på LF Arena

FIFA har under sommaren framtagit ett förslag på en ny offsideregeln som nu testas på olika nivåer, en av ligorna är F19-serien där Piteå IF spelar. Det nya lagförslaget hyllas av anfallaren Evelina Moberg. "För mig som forward är det en bra regel när det kan bidra till fler mål", säger hon.

Anfallaren Evelina Moberg gillar det nya regelförslaget.

Anfallaren Evelina Moberg gillar det nya regelförslaget.

Foto: Jens Ökvist/Frilans

Sport2022-09-05 12:14

Under den senaste tiden har domarbeslut inom fotbollen blivit ett allt hetare diskussionsämne. Nu hoppas FIFA med en möjlig förändring på offside-regeln underlätta i beslutsfattandet.

– Jag är inte så påläst på regeln, vi fick en snabb genomgång av förslaget innan en match, säger Evelina Moberg.

Förslaget som testas innebär att om den anfallande spelaren har någon spelbar kroppsdel på eller bakom offsidelinjen när bollen slås ska spelaren räknas som onside, oavsett om resterade kroppen är i offsideläge. Det vill säga att om till exempel anfallande spelare har en fot bakom linjen ska anfallet inte blåsas av.

– Det kommer vara lite både och. Domarna är precis som vi spelare nya till förslaget så det kan lätt bli osäkerhet kring beslutsfattandet till en början. Men för mig som forward är det en bra regel när det kan bidra till fler mål, säger Evelina Moberg.

undefined
Anfallaren Evelina Moberg gillar det nya regelförslaget.

Enligt FIFA är det i genomsnitt fyra offsideavblåsningar per match och med den nya regeländringen skulle lite mer än hälften av alla avbrott inte gällt med det nya regelförslaget.

Piteåbacken Sofia Westerlund är oväntat nog lite mer tveksam till förslaget.

– Man kör som vanligt, det är inte vi som dömer så det är bara att spela men det är lite av en märklig idé. Det kommer bli svårt för domarna och kanske ännu svårare för spelarna, i alla fall för mig som är försvarare säger Sofia Westerlund och skrattar.

Varför tror du den här regeln har tillkommit?

– Det vet jag faktiskt inte, jag tror jag hörde någon som pratade om att det skulle bli färre offsider, men jag vet inte.

Trots att regeln kan påverka matcherna drastiskt ändrar det inte Sofia Westerlunds spel speciellt mycket.

– Det är bara att försätta spela. Jag var mer lite mer tveksam att ställa någon anfallare i offsideläge under senaste matchen, men annars är det som vanligt.

undefined
I söndagens match mellan Piteå IF F19 och Växjö tillämpades den nya offsideregeln.

Efter tester är gjorde kommer FIFA ta feedback från tränare och spelare om regelförslaget och göra undersökningar på hur den förändrar matcherna. Om regeländringen blir på global nivå återstår att se. Men Evelina Moberg tror regeln är här för att stanna.

– Det kommer nog skapas fler målchanser och matcherna kommer bli händelserika. Jag tror också mer mål kommer göras, säger Moberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!