"När killar ses skapas negativ attityd"

Två unga killar ville förändra samhället och startade Locker Room Talk för att skapa ett justare snack i killarnas omklädningsrum. Nu ska Norrbotten få två utbildare som ska jobba för jämställdhet och mot matchokulturen.

Shanga Aziz och Rogerio Silva

Shanga Aziz och Rogerio Silva

Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Sport2018-04-28 06:00

Förra hösten skulle Shanga Aziz och Rogerio Silva från Finspång starta ett UF-företag, ett projektarbete i gymnasiet som handlar om att sätta igång och driva ett företag på egen hand.

När de satt i klassrummet och klurade på idéer ploppade det upp en nyhetsnotis på Shangas mobiltelefon.

Det hade skett en gruppvåldtäkt och killarna läste texten.

När de scrollade ner till läsarkommentarerna blev de chockade över den långa tråden av inlägg.

– Det var många män som kritiserade kvinnorna och menar att de borde skylla sig själva. Då fick vi en tankeställare, berättar Shanga under en föreläsning i Luleå på torsdagskvällen.

Han fortsätter:

– UF kan vara mobilskal och doftljus, vilket är helt okej, men vi kände att vi kunde göra något som förändrar samhället. Det första vi gjorde var att bjuda in till samtal med kvinnor runtom i Östergötland. Vi träffade över 100 kvinnor som berättade att de blivit diskriminerade eller sexuellt utnyttjade av män. Tillsammans kom vi fram till att den här negativa attityden mot kvinnor skapas när killar ses tillsammans.

Under den gångna presidentvalskampanjen läcktes en smyginspelning med Donald Trump där han uttrycker sexistiska och förnedrande kommentarer om kvinnor.

Det blåste rejält runt Trump som gick ut i tv och försökte förklara sig.

– Han ursäktade sig med att det bara var "Locker room talk". Det fick oss att tänka tillbaka till vår tid i omklädningsrummet där vi spenderat mycket tid, säger Shanga Aziz och minns tillbaka på hur det var:

– När vi fick träna med de äldre grabbarna var snacket annorlunda. Man visade nakenbilder på tjejer, snackade illa om varandra, slog till någon med handduken och skrek jävla bög. Det kom inte som en chock för att man tror att det ska vara så. Man vill bli en del av det, så blir man en del av det – och så fortsätter det. Här någonstans kände vi att vi kunde göra en förändring nu.

Shanga och Rogerio tog kontakt med forskare som jobbade med jämställdhet för att få en klarare bild. De fick lyssna på en gåta som handlade om en pappa och en son som skulle titta på en fotbollsmatch tillsammans. På vägen hem var de med om en bilolycka och ambulanspersonalen insåg snabbt att pappans liv inte gick att rädda, men det fanns en liten chans att sonen skulle överleva. Han kördes till sjukhuset och skulle opereras. Det var bråttom och en läkare kom inspringandes.

– Jag kan inte operera den här personen för det är min son, säger läkaren.

Frågan är Vem är läkaren?

Shanga och Rogerio ställde gåtan till 1000 vuxna män mellan 25-35 år.

– Vid första gissningen svarade 800 fel. Det säger ganska mycket. Forskaren berättade att många vuxna har svårt att svara rätt så vi tog med oss den till barn istället. Vad säger killar som är 10-14 år?, berättar Shanga.

De började besöka föreningar hemma i Finspång för att snacka jämställdhet och manlighet i omklädningsrum med unga killar. De märkte snabbt att det fanns ett stort hål att fylla och företaget växte i raketfart.

Under fjolåret hälsade duon på 80 föreningar samtidigt som de pluggade på gymnasiet.

Det visade sig att gåtan var lätt som en plätt.

– Alla barn svarade rätt efter några sekunder. De räckte upp handen och frågade varför vi ställde en sån enkel fråga.

– När folk frågar mig varför vi träffar killar som är 10-14 år brukar jag berätta det här. Det blir tydligt att vi ska börja jobba med barn. Vi tror att vi kan göra en skillnad där, säger Shanga.

UF-företaget Locker Room Talk utsågs till årets UF-företag och i dag är det en ideell organisation. De reser fortfarande landet runt för att träffa idrottsklubbar för att prata om sexism.

Förutom träffarna med de unga killarna hjälper de ledarna med hur de kan jobba med jämställdhet.

– Många ledare som vi träffar säger att de vill jobba med jämställdhet, men inte vet hur de ska gå till väga. Det vi har kommit på är inte något nytt, men vi har tagit fram konkreta verktyg man kan använda.

På en storbildskärm visar Shanga hur deras metod går till. Träffarna sker en kvart innan träningen, en gång i veckan under två månaders tid. Det första mötet handlar om att lära känna varandra och under programmets gång utvecklas övningarna, bland annat med teknik som VR (virtuell verklighet).

– Jämställdhet ska vara något som är långsiktigt och inte bara något som är en gång per år.

I dag har Riksidrottsförbundet ett samarbete med Locker Room Talk för att ge ytterligare stöd till föreningar i jämställdhet. Samarbetet är en del av det intensifierade jämställdhetsarbete som beslutades vid Riksidrottsmötet i maj 2017. Samtidigt som utbildningar äger rum följer forskare med för att följa metoden för att se hur väl angreppssättet faller ut.

I åtta av 19 distrikt kommer Locker Room Talk utbilda fler unga utbildare som ska besöka föreningar och träffa killar i åldrarna 10 till 14 år.

Just nu söker de två utbildare till Norrbotten.

– Vi bestämde att när vi är klara i skolan vill vi att vår utbildningsplan ska finnas som verktyg för idrotten i Sverige. Det var ett ganska ambitiöst mål för två gymnasiegrabbar, men vi lyckades ju faktiskt.

Efter föreläsningen var det snabba ryck iväg för att träffa föreningar i Luleå och Boden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om