Limförbud gynnar Kebne

KIRUNA. Årets stora nyhet inför pingisstarten.Lim med lösningsmedel är förbjudet.- Det drar ned farten i spelet, vilket gynnar oss, säger Mats Lindmark i Kebnekaise BTK.

Kebnekaise BTK - samma lag som i fjol. Bakre raden: Alexander Borovikm Mats Lindmark, Anders Johansson. Fr. raden: Daniel Söderlund, Igor Krohin och Lennart Wikberg.

Kebnekaise BTK - samma lag som i fjol. Bakre raden: Alexander Borovikm Mats Lindmark, Anders Johansson. Fr. raden: Daniel Söderlund, Igor Krohin och Lennart Wikberg.

Foto: Hans Sternlund

Sport2008-09-20 06:00
Alla som har gått in i en hall där det pågår bordtennisspel på lite högre nivå har känt den fräna lukten av lim.
Spelarna har plockat av gummit till racketarna om limmat om det i princip inför varje match.
Varför i herrans namn då, frågar sig novisen.
Lägre tempo - gynnar Kebne
Veteranen Mats Lindmark förklarar.
- Lim som innehållet lösningsmedel går in i bubblorna i gummit och ger det rätt egenskaper. Det har varit en hel vetenskap om att lägga på rätt tjocklek och vänta lagom länge innan man stryker på limmet.
Nu tillåts bara vattenbaserat lim och därmed försvinner poängen med att limma racketen ofta.
Lösningsmedel är inte så nyttigt att andas in eller få in i blodomloppet genom fingrarna. På köpet får man ned farten i spelet.
- Alla de förändringar som har gjorts på senare tid har gjort spelet långsammare. Först gjorde man bollarna större, sedan tog man bort de värsta avarterna av gummi och nu kommer limförbudet, säger Mats Lindmark.
"Ska kunna komma topp fem"
Spelarna i Kirunalaget Kebnekaise har en hyfsat hög medelålder och har inget emot att farten i spelet går ned.
Laget kommer till spel i division I med samma manskap som med nöd och näppe klarade att kvala sig kvar i fjol.
I år hoppas man på en lugnare resa.
- Det blev väldigt stökigt på slutet i fjol när de några av topplagen inte ställde upp med sina bästa spelare mot lag som slogs i botten med oss. I år borde vi kunna ta en plats bland de fem bästa, säger Mats Lindmark.
De övriga i laget är Igor Krohin, Lennart Wikberg, Anders Johansson, Alexander Borovik och Daniel Söderlund.
Kebnekaise skulle egentligen ha ställt upp med ett damlag i division I, men så blir det inte. Det var framför allt spelarbrist till det första seriesammandraget som gjorde att man drog sig ur.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om