LHF stärkte den regionala självkänslan

NSD Sportens dokumentär om "Stålmännen - laget som förändrade Luleå" är väl värd att se.

Sverige 4 juli 2020 07:57

Jag har aldrig spelat ishockey och kan knappt stå på ett par skridskor. Men jag har ett brinnande engagemang för Luleå Hockey och säsongskort sedan många år tillbaka.

Förmodligen hänger det samman med att Luleå Hockey blev en viktig del av min ungdom – ungefär som Olof Palme, Ebba Grön och Stålverk 80-kraschen.

Det började under militärtjänstgöringen i Boden 1982/83, när jag och lumparkompisen Göte Lindvall från Björkfors började åka till Luleå för att uppleva spänningen, det galna publiktrycket och tomteblossen i Delfinen (nuvarande Coop Norrbotten Arena). 

Givetvis fanns vi på plats 25 mars 1983 för att kolla på Luleå-Modo, den sista och avgörande matchen i kvalspelet till elitserien (dagens SHL). Luleå var tvunget att vinna, men matchens slutade 2–2. Besvikna fick vi återvända till logementet på I19/P5 och ta emot gliringarna från befälseleverna från Lidingö och Danderyd. 

Det var en blytung afton. Norrbotten stod fortfarande utanför hockeyns finrum.

Ett år senare, noga bestämt 4 mars 1984, befann jag mig ännu en gång i Delfinen. Den här gången tillsammans med SSU-kamraten Tord Wiklund från Kiruna. På nytt hade Luleå Hockey chansen att avancera till elitserien – och nu gick det vägen. Hammarby bjöd klent motstånd och efter två perioder ledde Luleå med hela 6-0.  

Sista perioden blev ren defilering och en enda lång stående ovation från en fullsatt islada.

Senare på kvällen skickade vi ett telegram från Norrbottens SSU-distrikt till Luleå Hockey. ”Er framgång sporrar Norrbottens ungdom”, skrev vi. Det var en aning högtravande, jag vet, men det säger något om känslorna den kvällen. Vi var väldigt glada och uppspelta, för att uttrycka saken milt.

Luleå Hockeys avancemang till elitserien stärkte den regionala självkänslan och identiteten. Länet konkurrerade nu på samma nivå som Stockholm. Vi behövde inte längre ta skit från dryga AIK:are eller stöddiga djurgårdare.

Norrbotten hade inte bara skogen, malmen och vattenkraften, utan också ett ishockeylag i högsta serien. 

Nu skildras resan från skiten till eliten i en dokumentär producerad av NSD Sporten. Den är så klart gratis för alla prenumeranter. Om du inte är prenumerant så är det världens enklaste sak att bli det.

Billigaste surfpaketet kostar bara 109 kr/månad – ett lågt pris för att ta del av lokala nyheter, TT-material, livesport, nöjes- och kulturbevakning, ledare, debatt, insändare, korsord, familjenotiser m m varje dag. 

Profilbild Olov Abrahamsson
Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Intensiv höst väntar

Blogg

Viktig facklig-politisk framgång

Blogg

Semestertips

Blogg

ARAB har fått ny chef

Blogg

Wadensjö vikarierar

Visa fler
Läs mer!
Piteå

Larm om drunking: Ung man försvunnen

Råneå

Personbil började brinna under färd

Kiruna

Torktumlare orsakade kraftig rökutveckling

Vidsel

Överhettat däck på lastbil med farligt gods

Fotboll

Alvik vann på bortaplan mot Ohtana/Aapua

Visa fler