De styrande partierna i Piteå har lagt fram ett budgetförslag där en ny ishall för ungdomar ska projekteras 2023 och byggas 2024.
Som PT skrivit många gånger är Nolias ishall i stort renoveringsbehov. Att istället bygga en ny ishall, som dockas ihop med nuvarande på LF Arena, skulle landa på en kostnad kring 42 miljoner kronor.
– Ett glädjande besked, det känns så klart fantastiskt för oss, säger Piteå Hockeys klubbchef Jonatan Glader.
Ove Marklund sitter i styrelsen idag och minns hur länge ishallsfrågan har varit aktuell.
– Ett av de första problemen som jag mötte när jag gick på som ordförande í PHC var problemet med Nolia. Då pratade jag med Niclas Lundkvist i klubben och han hade kämpat för det under tre års tid. Så om det här blir verkligenhet 2024 är det en nästan 20 år lång process.
Både LF Arena och utslitna Nolia används idag till bristningsgräsen, aktiviteterna pågår till 22.30 på vardagskvällarna.
Hur kan då en ny ishall, som ersätter Nolia, skapa fler tider?
– Förutom att man gör samordningsvinster med personal är en nyckel att bygga ordentligt med förråd och omklädningsrum. Om ungdomarna kan förvara sin utrustning på ishallen, som det ser ut i många andra kommuner, kan de ta sig själva hit efter skola och vi kan börja med träningarna tidigare i båda hallarna. Då blir det fler tider.
Luleå har fyra ishallar. Klarar ni er med två?
– Vår prio är i första hand en ny ungdomshall men som utvecklingen ser ut framför allt med tjejhockeyn kan det mycket väl komma synpunkter på att Nolia ska finnas kvar i något skick.
Att tjejhockeyn i princip har exploderat på senare år har gjort att isbristen blivit ett problem. Förvisso angenämnt, men ändå.
– Vi växer så det knakar. 2014 hade vi 15 tjejer och nu är vi uppe i ungefär 120 plus ett 20-tal nybörjare varje år, berättar Tommy Lundström i MSSK.
Tjejerna har svårt att trivas på Nolia.
– De är obekväma och oroliga över att duscha där, det tror jag även många killar är. Det är lätt att öppna dörrar och gå mellan omklädningsrummen där duscharna ligger. Vi har en vision om att starta ett division 1-lag för våra äldre spelare och det är inte möjligt på Nolia, vi behöver ett eget ställe att byta om på. Och vi vill även kunna erbjuda tjejerna hockey på skoltid precis som killarna.
Även om konståkningen inte håller till i Nolia gynnas klubben och åkarna av en till ishall på LF Arena.
– VI skulle ha möjligheter att erbjuda läger och större tävlingar som vi inte kan nu. Vi har åkare som kvalar till elitserien nästa säsong men för att få den elitlicens som krävs måste vi erbjuda fler istider som vi inte har idag. Och vi är också en växande förening, säger Erik Grödahl i PKK.
Storfors AIK:s Simon Risberg är också väldigt positiv till en ny ungdomshall.
– Även vi växer och trycket på vår anläggning på Heden är stort. Vi märker att intresset för att åka skridskor har varit otroligt under pandemin och med två ishallar tror jag även att vi behöver erbjuda fler tider till rekreation och allmänhetens åkningar. Det ökar intresset och kan få ännu fler att spela hockey eller åka konståkning.
I förslaget om den nya ishallen finns ingen bestämt placering. Men alla utgår från att det blir på LF Arena.
– Någon placering är inte fastslaget. Däremot vet vi att kostnaden som man har pratat om tidigare hänger på att man lägger det vid LF för att samnyttja infrastruktur, sa kommunalråd Anders Lundkvist förra veckan.
Jonatan Glader:
– Att samköra två ishallar ger fantastiska möjligheter. Senast idag har vi fått tacka nej till frågan om vi kunde ta emot landslag för träningsläger inför OS-kvalet i Luleå i november. Inte ens i vår vildaste fantasi kan vi erbjuda det som situationen ser ut idag, men i framtiden kan vi arrangera landskamper.
Han hyllar planen på en ny ishall.
– Klart man har respekt över att det är en stor investering, men det är både vettigt och modigt. Våra möjligheter att profilera Piteå som en idrotts- och eventstad blir helt annorlunda. Det öppnar en jättemöjlighet att förbättra våra cuper ger även möjlighet till nya former och evenemang, säger Glader.
Vad gäller LF Arena finns det vissa tveksamheter kring parkeringsmöjligheterna.
– En ungdomshall kräver i sig inte en enorm parkeringsyta, det handlar mest om bilar som lämnar och hämtar. Det finns en hel del att förändra men borde gå att lösa, säger Ove Marklund.