Klassiska Sporthallen går mot slutet

1945 tillsattes en utredningskommité för ett sporthallsbygge i Kiruna. 20 år senare stod det pampiga bygget färdigt – men det hände en hel del på vägen.

Den välkända reliefen som är på ytterväggen mot Adolf Hedinsvägen gjordes av Hans Lindgren.

Den välkända reliefen som är på ytterväggen mot Adolf Hedinsvägen gjordes av Hans Lindgren.

Foto: Håkan Stridblom

Sport2019-10-12 10:00

När Sporthallen byggdes utmed Adolf Hedinsvägen i Kiruna så skulle det bli, med sin byggnadsvolym på 46 500 kubikmeter, en av Sveriges största i sitt slag.

Kostnaden för hela bygget stannade på 11 miljoner kronor som 1965 var en ansenligt stor summa.

De 11 000 000 kronor skulle i dagens värde uppgå till drygt 100 miljoner kronor.

Bara den konstnärliga utsmyckningen av Sporthallen kostade 110 00 kronor 1965 vilket med dagens penningvärde skulle vara över en miljon kronor.

– Det är en väldigt fin byggnad som har en central plats i Kirunabornas minne, säger Ulf Pääjärvi som har varit vaktmästare i sporthallen under 32 år.

Trots att bygget är ett konstverk i hur man byggde på den tiden så stod följande att läsa i en informationsfolder.

”Sporthallen är inte på något sätt lyxig utan byggnadskommiténs strävan har varit att till lägsta möjliga kostnad åstakomma en robust, hållbar och ändamålsenlig idrottsanläggning”

Det lyckades man med även om den vid en närmare anblick är ganska flott.

När Sporthallen öppnades så var det 14 idrottsföreningar som tog plats. Under åren så var det också några av dem som lyckades extra bra och lockade fulla hus.

Bland annat så avancerade Kiruna AIF:s handbollsherrar till den högsta divisionen 1978.

– Idrottsföreningarna har i dag fullt upp med att locka ungdomar att ens testa deras sport. Tidigare så var det långt många fler som bara droppade in och testade. Givetvis var det också så att några stannade kvar, säger Pääjärvi.

Även om föreningarna blöder i dag så finns det undantag.

– Ungdomarna tränar fortfarande, men de gör det på ett annat sätt, säger Pääjärvi.

I dag är en av största föreningen gymet Actic, som huserar på andra våningen i den tre våningar höga Sporthallen, och de har runt 2 000 medlemmar.

1972 så brann Petsamo ned till grunden. Petsamo var då platsen för dans i Kiruna och efter en snabb översyn av möjliga ersättningslokaler för dansen så kom man fram till att Sporthallen var den enda som räckte till. Under några år så var dansen förlagd till Sporthallen, men i slutet av 1970-talet stod Malmia klart och dansen flyttades permanent.

Har du några speciella sportsliga minnen från Sporthallen?

– Bland annat kommer jag ihåg att jag var och dansade i B-hallen nån gång, men annars är väl det största som hände i hallen när Harlem Globetrotters visade upp sig, säger Pääjärvi.

Sporthallen var också platsen för Kirunas första pizzeria som gick under namnet Al Capone.

Har den samma status nu som för 40 år sedan?

– Om vi ser tillbaka så har vi haft besök av bland annat Björn Borg och handbollslandslaget när de var som bäst. I dag är vi ju inte riktigt där, säger Pääjärvi innan han fortsätter:

– Tidigare så fanns det eldsjälar som jobbade ideellt. Ta en sån som Volger Asplund som höll i pingisen redan på 60-talet och när jag började här drygt 20 år senare så var han fortfarande kvar. Den största orsaken till att det ser ut som det gör i dag är att dessa personer inte finns kvar och att ingen har tagit över.

Det är ännu inte spikat när Sporthallen går i graven, men det torde inte ligga längre bort än cirka tio år.

När rivs den?

– Det är inte uppköpt av LKAB ännu. Simhallen (som är belägen på andra sidan Adolf Hedinsvägen) är uppköpt, men inte Sporthallen, förklarar Pääjärvi.

I vilket fall som helst så står man inför en riktig utmaning när man ska bygga den nya Sporthallen om man på något sätt vill komma nära föregångaren.

Fakta

Namn: Sporthallen.

Klar: 1965.

Var: Adolf Hedinsvägen 37 i Kiruna.

Kostade: 11 000 000 kronor (Eller drygt 108 000 000 i dagens penningvärde).

Byggherre: Kiruna stads centrala byggnadskommité.

Arkitekt: Arkitekt SAR Gustaf Lettström, Stockholm.

Konstruktör: Ingenjörsfirman Jacobson & Widmark AB, Stockholm.

Byggnadsvolym: 46 500 m³.

Hallstorlekar: A-hallen 41x21,5 meter och 1500 platser på läktarna. B-hallen 18x36 meter och 121 platser på läktarna. Bowlinghallen 8 banor. Bordtennishallen 200 kvadratmeter. Brottning 180 kvadratmeter. Boxning 135 kvadratmeter. Tyngdlyftning 135 kvadratmeter. Tennis 100 kvadratmeter.

Klubbar vid öppningen: Arméns Jägarskolas IF, BMK Fjädern, BK Winter, GK Norra Norden, IFK Kiruna, Kebnekaise IK, Kiruna AIF, Kiruna BK, Kiruna Pistolskytteförening, Kiruna Skytteförening, Kiruna SK, Kiruna Sportskytteförening, Kiruna Tennisklubb, Tuollavaara IF.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om