Kirunas basket går framåt

KIRUNA. Det går sakta men säkert framåt för basketlagen i Kiruna.Den andra upplagan av Kiruna basket cup gav besked.- Det har hänt mycket under säsongen, säger spelaren Stina Heikki.

Stina Heikki och de andra i Kiruna AIF kämpade tappert i matchen om tredjepris i Kiruna basket cup i klassen F 91-92. Det blev dock en knapp förlust mot Arvidsjaur.

Stina Heikki och de andra i Kiruna AIF kämpade tappert i matchen om tredjepris i Kiruna basket cup i klassen F 91-92. Det blev dock en knapp förlust mot Arvidsjaur.

Foto: Hans Sternlund

Sport2008-05-07 06:00
Till att börja med slår vi fast att Kuivakangas blev bästa klubb när Kiruna basket cup arrangerades för andra året i rad. Klubben vann klasserna för flickor 91-92 och pojkar 93-94.
Det finns både tradition och kunnande för basket i Tornedalen.
Traditionerna är inte lika starka i Kiruna där ishockey, handboll och innebandy är de stora lagsporterna vintertid.
Hem till AIF igen
Basketen i Kiruna är inne på sin tredje säsong efter ännu en nystart. Sedan Kibas lade ner i början av 80-talet har kortlivade försök gjorts av genom Kiruna basket och Tuolluvaara IF.
Nu har basketen kommit "hem" till Kiruna AIF, föreningen som tog upp sporten i gruvstaden på 1960-talet.
- Det är en klar fördel att vara med i en etablerad klubb och få stöd av vana föreningsmänniskor, säger tränaren David McCann.
Han tränar de äldsta flick- och pojklagen som visar allt bättre resultat. Den här gången. Pojkar 91-92 slutade på tredjeplats trots att de mötte motståndare som var äldre.
Flickor 91-92 förlorade bronsmatchen mot Arvidsjaur, men visade inte minst en bra kampvilja och kom tillbaka flera gånger i matchen.
- Det är en av våra styrkor, att vi aldrig ger upp. Däremot behöver vi bli bättre på att utmana i anfallsspelet. Vi måste våga ta för oss mer, säger Stina Heikki.
"Bättre självförtroende"
Laget vände 0-5 till 8-5, men tappade igen. Och trots ett hopplöst underläge i halvtid blev det lite nerv på slutet.
- Vi har fått ett bättre självförtroende. Vi vann med ganska stora siffror mot norska lag som vi förlorade mot i höstas, säger Stina Heikki.
Ett 30-tal lag, varav hälften från Norge, var med i Kiruna basket cup. Det är ungefär en fördubbling jämfört med i fjol.
Det är med Nordnorge som Kiruna har sitt mesta utbyte när det gäller basket. Grannar i väster ligger närmare både spelmässigt och geografiskt jämfört med kustlagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!