Kallas nya detalj om bragdloppet: "Gud vad pinsamt"

Med några hundra meter kvar på den nu klassiska sistasträckan i OS-stafetten i Sotji 2014 tömde sig Charlotte Kalla fullständigt för att passera konkurrenterna och säkra guldet. Hon tömde sig bokstavligt talat. "Gud vad pinsamt, tänkte jag, medan kisset rann".

Under tisdagens släpper Charlotte Kalla sin självbiografi där hon öppnar upp sig och bjuder på flera detaljer från sitt liv och karriär som hon inte berättat om förut.

Under tisdagens släpper Charlotte Kalla sin självbiografi där hon öppnar upp sig och bjuder på flera detaljer från sitt liv och karriär som hon inte berättat om förut.

Foto: Maria Östlin/TT (Montage)

Sport2023-10-31 10:00

Det avslöjar Charlotte Kalla själv i självbiografin "Skam den som ger sig" som släpps i bokaffärerna under tisdagen.

Hon slog i genom med buller och brak uppför slalombacken i Tour de Ski 2008. Men det lopp som kanske kommit att bli det mest legendariska är Charlotte Kallas smått ofattbara upphämtning i OS-stafetten i Sotji 2014.

Bilderna och klippen har vevats om och om igen. OS-guldet ledde också till att stafettlaget vann bragdguldet.

undefined
Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter under medaljutdelningen i OS i Sotji 2014.

Kalla har genom åren i otaliga intervjuer berättat om upphämtningen men i hennes nysläppta självbiografi avslöjar hon nya detaljer.

Hon gick ut 25 sekunder bakom Finlands Krista Pärmäkoski och 20 sekunder efter tyskan Denise Herrmann. Samtidigt hade hon en viss norska vid namn Marit Björgen åtta sekunder bakom sig.

"Vid första kilometerskylten kände jag mig som en travhäst som fick tussarna ryckta ur öronen. Nu var det bara att köra och se hur mycket det höll", skriver Kalla i boken.

På andra varvet började Kalla se ryggarna på ledarduon. Med en kilometer kvar ändrades hennes tankesätt dramatiskt, eller som hon i boken beskriver som att en stöt gick genom hennes kropp.

”Jag skiter i bronset. Nu ska jag göra allt jag kan för att ta det där guldet.”

Väl inne på stadion var hon ikapp och nu skulle hon förbi. Där och då hämtade hon krafter som aldrig förr, visar det sig.

"Jag hade aldrig tidigare upplevt att jag tog i så mycket att kroppen slutade reagera som vanligt. Min kropp var så fokuserad på att samla all energi som fanns kvar till att åka fort att det inte blev några krafter över för att hålla tätt. Gud vad pinsamt, tänkte jag, medan kisset rann", skriver hon.

I den sista hästskon innan upploppet tog hon sig förbi på innern och sedan satte hon spurten som ledde till det första svenska olympiska stafettguldet på damsidan på 54 år.

De tre övriga svenskorna Emma Wikén, Ida Ingermarsdotter och Anna Haag slängde sig över Kalla i målfållan.

"Jag fick panik. Jag fick inte luft. De andra tjejerna märkte läget och såg till att jag kunde andas", förklarar Kalla.

Det ingen visste var vad Kalla hade varit med om med några hundra meter kvar till mål. Hon ville berätta men var rädd för att någon annan skulle höra eller kanske att en TV-kamera skulle snappa upp det.

Därför dröjde det något innan Kalla kunde berätta och då blev Anna Haag en räddare i kissnöden.

"Jag har kissat på mig, viskade jag till Anna när vi tagit oss in i tältet bakom mål."

”Det är lugnt. Jag har med mig gott om torrt ombyte", sa Anna Haag.

undefined
Charlotte Kalla spurtar hem stafettguldet under OS i Sotji 2014.

Det här är inte den enda historien i boken där Charlotte Kalla öppnar upp sig och bjuder på nya detaljer från sin karriär och sitt liv. Både om roliga saker men också om tunga ämnen.

En av godsakerna är den om när tävlingsdjävulen i henne visade sig för första gången. Något hon nu i efterhand kan tacka en speaker i byn Sörbyn utanför Boden för.

En elvaårig IFK Tärendö-tjej skulle starta i ett DM i klassen D11. Speakern rabblade upp favoriter inför starten men Charlotte Kallas namn uteblev.

"Jag var bortglömd. Eller så trodde speakern inte på mig. Blandningen av ilska, besvikelse och suget att få starta gjorde att något började växa i pannan. Tävlingshornen. Jag ska visa dem. De ska få för att de inte nämnde mig", skriver Kalla i boken.

Föga förvånande vann den ilskna elvaåringen i stor stil.

undefined
Under tisdagens släpper Charlotte Kalla sin självbiografi där hon öppnar upp sig och bjuder på flera detaljer från sitt liv och karriär som hon inte berättat om förut.

Flera gånger i boken återkommer Charlotte Kalla om den elaka inre rösten som förföljde henne under hela karriären. Hon kallar den själv för skamrösten och hon berättar om varför hon inte valt att tala öppet om de mörka mentala molnen som förföljde henne.

Hon berättar hon även om uppväxten i Tärendö, om alla stora mästerskap, om framgångens baksida, om oron att inte få mens på 18 månader och om en ständig jakt på att hitta formtoppar. 

Avslutningsvis kommer hon fram till hennes nya lycka och vad den innebär för henne. Så klart har det att göra med att hon blivit mamma till den snart fyra månader gamla sonen Alvin. 

undefined
Charlotte Kalla släpper under tisdagen sin självbiografi Skam den som ger sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!