Det har varit en diskussion ända sedan LKAB ritade upp en gräns för var man skulle ersätta befintliga fastigheter med nya. Gränsen ritades upp längs Adolf Hedinsvägen vilket gjorde att badhuset hamnade på rätt sida och sporthallen på fel sida.
Stämmer det att sporthallen kan ersättas av LKAB?
– Det är fortfarande påverkansområdet som styr. Det är det som är ingången till diskussionen, säger Anders Lindberg, presschef LKAB Kiruna.
Uppgifterna som florerar i Kiruna handlar om att LKAB ska ha skickat ut information till boende norr om gränsen till påverkansområdet om en framtida inlösen.
– Att de som finns utanför påverkansområdet fått några uppgifter om några förändringar innan vi har ändrat den nu liggande planen känner jag inte igen.
För Kiruna Kommuns del så öppnar det här en möjlighet även om man från kommunens sida är försiktigt optimistisk.
– Vi håller tummarna väldigt hårt för att det kommer att ske. Vi har en tomt vikt för en framtida sporthall i nya centrum, säger Christine Brännvall (Fi) ordförande i fritidsutskottet Kiruna Kommun innan hon fortsätter:
– Det pågår en aktiv dialog mellan LKAB och kommunledningen som gäller planeringsförutsättningarna eftersom att det vore oklokt att börja återuppbygga en Tarfalahall om det sedan inom kort visar sig att sporthallens verksamheter behöver nya lokaler.
Tomten som Brännvall nämner ligger i anslutning till nya Hjalmar Lundbohmsskolan.
Anders Lindberg förklarar att det inte finns någon annan påverkanslinje än den som LKAB sedan tidigare kommunicerat ut. Det som ligger till grund för den är en deformationsprognos om när olika områden kommer att påverkas.
– Det finns en fixering vid att det skulle vara ett facit för när man ska flytta, men så är inte fallet. Det är en prognos och den prognosen utgör i sin tur underlag när vi sitter med kommunen.
Finns det fastigheter norr om Adolf Hedinsvägen som kan komma att ersättas?
– Inte enligt den påverkanslinje som ligger nu, men vi vet att malmen fortsätter djupare. Just nu är linjen där den är utifrån vår brytning som går ned till 1 365 meter som är vår huvudtransportnivå, säger Lindberg innan han fortsätter:
– Det är det som styr prognosen. LKAB kan inte bara dra ett streck och köpa områden i förväg för då lägger vi ut en djäkla massa pengar som vi ännu inte har tjänat. Det måste följas åt.
Tidplanen som ligger nu för huvudtransportnivån på 1 365 meters djup är förlängd till 2046.
– Prognosen är ett underlag som bygger på allt som har med malmen att göra. Allt från brytning till marknadsläge och hur marken ovan jord påverkas.
LKAB jobbar med en ny prognos gällande allt som händer i gamla delen av Kiruna, men om och hur den kan komma att påverka fastigheter och infrastruktur vill inte Lindberg gå in på.
– Vi kan inte släppa den nya prognosen i delar. När den är klar så ska den vara klar i sin helhet, men inte ens då går vi ut med besked. Då sätter vi oss med kommunen och pratar igenom om när det passar att vi tömmer områden. Det är ett stort pussel som ska läggas.
Vad säger du åt dem som är oroliga för sporthallen och sina fastigheter norr om påverkansområdet?
– Vi förstår att folk just utanför påverkanslinjen är väldigt nyfikna på vad som händer dem. Ett besked till dem är att kommer när det händer något så kommer vi att berätta det för dem. Vi kan inte ta ut något i förskott, säger Lindberg slutligen.