"Få fram världens snabbaste skidor"

Ett nytt skid- och snölabb ska ge Sverige fler medaljer, det är i alla fall förhoppningen med samarbetet mellan Luleå tekniska universitet och Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Ett samarbete mellan SOK och Luleå tekniska universitet ska förhoppningsvis ge de svenska landslagsåkarna snabbare skidor framöver.

Ett samarbete mellan SOK och Luleå tekniska universitet ska förhoppningsvis ge de svenska landslagsåkarna snabbare skidor framöver.

Foto: Adam Ihse/TT

Sport2021-02-08 13:39

"I ett första steg skapar vi ett nytt innovativt och dynamiskt skid- och snölabb för att få fram världens snabbaste skidor", säger professor H-C Holmberg, SOK:s forsknings- och utvecklingschef, i ett pressmeddelande.

"Unik kunskap inom tribologi gör det möjligt att mycket bättre förstå hur friktionen ska minimeras."

Samarbetet har tre huvudområden – prestationsteknologi, prestationsanalys och materialoptimering – och tanken är att använda ny teknikforskning för idrott, både individuella idrotter och lagidrotter.

Skidförbundets längdchef, Daniel Fåhraeus:

"Utvecklingen både inom material och träning går fort och denna satsning är viktig för att Sverige ska kunna ligga i framkant och fortsatt kunna driva längdskidåkningen framåt i dagens knivskarpa konkurrens", säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!