Kylan ett problem: "Kan räcka med enstaka minusgrader"

Kyla och konditionsidrott utomhus är en dålig kombination. Efter en kall premiär väntar nu världscuptävlingar i Gällivare. "Man kan få bestående skador", säger lungläkare Dirk Albrecht.

Dirk Albrecht, överläkare lungavdelningen Sunderby Sjukhus, förklarar om problemen som kan uppstå vid idrottsutövande i kyla.

Dirk Albrecht, överläkare lungavdelningen Sunderby Sjukhus, förklarar om problemen som kan uppstå vid idrottsutövande i kyla.

Foto: Montage

Sport2023-11-28 07:30

Väderprognosen inför premiären i Ruka skvallrade inte om några speciellt kylslagna temperaturer, men natten mellan lördag och söndag så sjönk temperaturen drastiskt.

Under söndagens tvåmilslopp så var det minus 15 grader.

En av dem som råkade riktigt illa ut var Calle Halfvarsson som förfrös könsorganet.

– Jag har förfrusit snorren. På riktigt. Fy fan det gör så jävla ont. Det är hemskt, sa han efter målgången till Expressen.

Även Remi Lindholm, Finland, råkade ut för samma sak.

Men problemen med kylan når så mycket längre än så. 

– Hög ventilation med luft som är både kall och torr är jättejobbigt för slemhinnorna i luftvägarna. Ju mer man utsätter sig för torr och kall luft vid ansträngning desto mer reagerar slemhinnorna i form av någon form av inflammation, säger Dirk Albrecht överläkare vid lungavdelningen Sunderby Sjukhus.

Vad riskerar man?

– Vid överdriven aktivering vid kyla så kan man få bestående skador. Man kan aktivera en astma och få skador i slemhinnorna som kan bli besvärliga, säger Albrecht och fortsätter:

– Det första varningstecknet är astmaliknande symptom. Blundar du för de symptomen och kör på så blir det bara värre och värre.

Riskerna ökar också om du sedan tidigare har problem.

– Har du en grundsjukdom i form av astma så kan det absolut bli värre av ansträngning i kyla. 

Faran uppträder inte bara vid så sträng kyla som -20 grader vilket är gränsen för när en världscuptävling ställs in. Problemen kan komma tidigare än så.

– Det finns ingen strikt gräns. Det är väldigt personligt när problemen uppstår, men har du en känd astma så kan det räcka med enstaka minusgrader. 

Går det att skydda sig på något sätt?

– Det ena är att lyssna på varningstecken man kan också på olika sätt förvärma luften som du ska andas in. 

Finns det några rön om att konditionsidrottare drabbas i större utsträckning än andra?

– Det är ett relevant bland speciellt längdskidåkare, men jag är ingen expert på idrott.

Grundproblemet drabbar idrottare mer än gemene man.

– Promenader fungerar bra eftersom att ventilationen inte är på samma nivå som vid till exempel längdskidåkning, säger Albrecht avslutningsvis.

Just nu talar prognosen för kommande helg om temperaturer mellan -10 och -15 grader vilket tangerar söndagen i Ruka. Fördelen i Gällivare är att tävlingarna körs vid foten av Dundret där det oftast är varmare än inne i samhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!