Drygt tre år efter att pandemin bröt ut i världen kom beskedet från Folkhälsomyndigheten att Covid-19 inte längre klassades som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.
Men de tre åren har inneburit en annan fara.
– Vi är oroade över hur det hela kommer att slå på folkhälsan i framtiden. Det är så lätt att om man försvinner från idrotten så kommer man inte tillbaka, säger Petra Mörtsjö, verksamhetschef för folkbildning och utbildning på RF-SISU Norrbotten.
På grund av restriktioner under den tiden som den världsomspännande sjukdomen rasade så drabbades idrotten hårt. Enligt statistiken över LOK-stödspengarna så var det bara ett fåtal idrotter som klarade sig från ett tapp.
I Norrbotten så minskade idrottandet för barn och ungdomar (7-25 år) 9 procent sett till antal deltagartillfällen mellan åren 2019 och 2022.
Vad hände med ungdomsidrotten under pandemin?
– Den dippade jättemycket och Norrbotten tillsammans med Västernorrland drabbades extra hårt. Bara i Norrbotten var det 800 barn färre som idrottade varje dag.
Finns det någon teori om varför Norrbotten var det län som tappade mest?
– Egentligen inte, men det kan handla om att kommunerna i Norrbotten tog sitt ansvar snabbare än i övriga landet och stängde ner hallarna snabbare, säger Mörtsjö innan hon fortsätter:
– Samtidigt så finns det även utomhusidrotter som tappade så som skidåkningen.
2022 var det första hyfsat normala året efter pandemin då startade också RF-Sisu sitt arbete med att locka tillbaka såväl utövare som ledare.
– Vi gjorde en ledarsatsning eftersom klubbarna vittnade om att det var svårt att få tillbaka ledarna efter pandemin. Barnen kom, men det gjorde inte ledarna i samma utsträckning.
Teorin kring ledartappet är att en del handlar om att ledarutbildningarna drabbades hårt under pandemin.
– Pandemin slog ganska hårt på utbildningssidan också vilket har medfört att vi i dag har en utbildningsskuld. Vi tappade ungefär 46 procent av våra utbildningar under pandemiåren. Det föll sig ganska naturligt att vi hamnade i det läget eftersom att vi inte fick ha några aktiviteter och allting inte gick att ställa om till digitalt.
Har ni kunnat beta av utbildningsskulden?
– Det kommer att ta ganska länge innan vi har betat av den fullt ut. Vi har fått börja om lite från början och våra konsulenter är ute hela tiden för att träffa så många föreningar som möjligt, förklarar Mörtsjö.
RF-Sisu har också efter pandemin tagit nya grepp. Bland annat så har min infört något som går under namnet "Utbildningscoach".
– Där har vi tillsatt projektstöd där föreningarna får ansöka om att vara med och där det utgår ett ekonomiskt stöd som klubbarna själva bestämmer över. Vissa klubbar avlönar en utbildningscoach, men de flesta tar pengarna till föreningen för att kunna vara med på fler utbildningar.
Vad gör en utbildningscoach?
– Han eller hon blir vår förlängda arm i föreningen. De ser till att föreningen tar ett bättre helhetsgrepp på utbildningssidan och får fart på folkbildningen. Det handlar om att få fler ledare för att kunna hålla fler aktiviteter för ungdomarna.
Den satsningen slog väl ut och ganska så snart var pengarna i den potten slut.
Syns det någon förändring i statistiken på att det är på väg åt rätt håll?
– Det kan man se även om det inte handlar om några jättekliv. Om vi mellan 2019 och 2021 tappade 46 procent så har vi väl lyckas få ned det tappet till runt 30 procent när det handlar om utbildningsskulden.
Så blödningen är stoppad?
– Ja så känns det i alla fall. Nu håller vi på att kravla oss ur gropen som skapades under pandemin, säger Petra Mörtsjö slutligen.
Siffrorna i länet pekar uppåt igen efter pandemin, men det är fortfarande en betydande minskning sett till hur det såg ut innan den världsomspännande Covid-19 bröt ut.
Statistik
Siffrorna i Norrbotten
Deltagartillfällen 2019: 1 461 000
Deltagartillfällen 2022: 1 328 500, -9%
Idrotter i Norrbotten som tappade procentuellt mest mellan 2019-2022
1) Frisbee 100%, 2) Bågskytte 99%, 3) Judo 85%, 4) Sportdykning 69%, 5) Bowling 64%.
Idrotter i Norrbotten som tappade mest sett till deltagartillfällen
1) Fotboll 32 464, 2) Innebandy 28 733, 3) Basket 14 195, 4) Skidor 13 236, 5) Ridsport 5 584.
Idrotter i Norrbotten som klarade sig bäst procentuellt sett
1) Skridsko-, kälk och rullidrott +62%, 2) Klättring +48%, 3) Budo och Kampsport +25%, 4) Konståkning +20%, 5) Tennis +15%.
Idrotter i Norrbotten som ökade mest sett till deltagartillfällen
1) Ishockey 8 540, 2) Konståkning 3 437, 3) Budo och kampsport 3 628, 4) Tennis 806, 5) Klättring 437.