Direktörerna som ska vända en negativ trend

LULEÅ. Tight ekonomi. Inga stora spelarvärvningar. Ingen ny arena.Nya chefer - men samma gamla Luleå Hockey.Eller?- Ekonomin är ansträngd, men det finns utrymme att vända det, säger Luleås klubbdirektörer Peter Jidström och Thor Stöckel.

Peter Jidström och Thor Stöckel har tillsatts som klubbdirektörer med ett solklart uppdrag: stärk föreningens ekonomi, skapa förutsättningar för att Luleå Hockey ska kunna utmana de största och rikaste klubbarna i landet. "Alla måste hjälpas åt och knyta näven", säger de.Foto: GÖRAN STRÖM

Peter Jidström och Thor Stöckel har tillsatts som klubbdirektörer med ett solklart uppdrag: stärk föreningens ekonomi, skapa förutsättningar för att Luleå Hockey ska kunna utmana de största och rikaste klubbarna i landet. "Alla måste hjälpas åt och knyta näven", säger de.Foto: GÖRAN STRÖM

Foto: Göran Ström

Sport2008-09-16 06:00
De kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett vokabulär som hämtat från Ericssons styrelserum. Det var tillväxt hit, omsättning dit och jag kan erkänna att jag blev lite förälskad.
Men - som i de flesta förälskelser - blev jag besviken.
Jag hade ju inte tänkt att Jidström och Stöckel skulle sänka spelarbudgeten.
Skulle inte fler säljare leda till mer pengar i kistan?
- När vi kom in såg vi direkt att det var många sponsorer som hade negativ kritik, många tyckte att det bara kom en faktura från Luleå Hockey. Det var ingen som besökte kunderna, det fanns ingen riktig kommunikation. Därför blev det första beslutet att vi skulle utöka på säljsidan. De började 1 juni, så där har vi lagt väldigt mycket krut, säger Jidström.
Och krutet behövdes.
- Utan att nämna några namn så var det ganska stora samarbetspartners som var på väg bort från Luleå Hockey. Nu har vi fått lite nytändning på dem. Vår målsättning på marknadssidan är att vi ska träffa våra samarbetspartners minst en gång per år. Då kan man lyssna av på ett helt annat sätt, få reda på vad kan vi kan bli bättre på och vad kunderna vill. Vad vi ska ge dem, helt enkelt, så att vi inte bara far omkring och tigger.
Positiv investering
Slutresultatet är inte klart än, inte på långa vägar. Men jämfört med föregående år ligger Luleå Hockey på ungefär samma omsättning på företagskort, det ser till och med ut att bli en liten ökning. När branschen i stort går neråt är det ett bra resultat. Vad gäller reklamintäkter ligger Luleå Hockey ungefär 15 procent över fjolårsresultatet.
- Investeringen på säljare är positiv, det har varit semestrar och med den korta tiden är det ett bra resultat, säger Jidström.
Tanken var att Luleå Hockey skulle få köpa sin arena av kommunen. På grund av en ändring i momslagen, som skulle inneburit en merkostnad på 40-50 miljoner för Luleå kommun, blev det inte så.
Nya bud för de nya klubbdirektörerna.
- Det är klart att det var en pärla på hakan, det var ett antal miljoner som försummades där. Men inget ont som inte har något gott med sig, det kanske visar sig att det här är en bättre lösning i framtiden, säger Jidström.
"Ansträngd ekonomi"
Känns det inte lite orättvist att alla andra fått köpa men inte ni?
- Jag tror att vi kan få det minst lika bra med dispositionsrättsavtalet. Vi slipper alla problem med finansiering och drivandet av projektet av ombyggnationen. Men ekonomiskt hade det inneburit 6-7 miljoner extra i kassan i år om vi hade fått köpa arenan.
Hur är Luleå Hockeys ekonomi i dag?
- Den är ansträngd. Det är därför vi tittar över spelarbudget, souvenirförsäljning, arenan och annat. Det är därför vi vill vara ärliga och lägga korten på borden, vi sänker ju inte spelarbudgeten för att vi tycker det är kul. Men det finns definitivt utrymmen att vända den här utvecklingen.
För att höja trivseln - och därmed mängden pengar som folk spenderar - i den befintliga arenan försöker klubben nu att bygga ut kioskbeståndet. Dessutom vill direktörerna hitta tillbaks till folket och få in Luleå Hockeys matcher i allas medvetande.
"Ett eller två struliga år"
- En otroligt viktig bit är att komma ut på stan, att få folk att komma på matcherna. Modo pekar mycket på att det är den största vinsten med den nya arenan, att de lyckades höja sitt snitt från 3 900 till 6-7 000. Skulle vi bara höja snittet med 500 personer skulle det ge mycket pengar, säger Thor Stöckel.
Arenan blir ny och fin. Men först ska den byggas om, och en byggarbetsplats får sällan folk att trivas.
- Det kommer att bli ett eller två lite struligare år, det går inte att komma undan. Vi hoppas på förståelse, vi måste ju göra det här. Jag och Thor kan inte vara ensamma, alla måste hjälpas åt och knyta näven, säger Jidström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om