Därför har länslagen blivit segermaskiner

Lyckade värvningar och en finsk trollgubbe är temat på Allettan. De har gjort Kiruna och Asplöven till vinstmaskiner under inledningen. Men vad händer i Piteå? Varför producerar inte Daniel Olofsson?

Målvakten Emanuel Fredriksson är en stor anledning till att Kiruna har startat serien så bra, enligt Jimmy Stålnacke.

Målvakten Emanuel Fredriksson är en stor anledning till att Kiruna har startat serien så bra, enligt Jimmy Stålnacke.

Foto: Hans Sternlund

Sport2010-01-23 06:00

Det kändes underligt att Kirunaspelarna avstod en månadslön för att köpa en ny spelare. Men att värva målvakten "Manne" Fredriksson har varit lyckat. Hockeyvagabonden har gjort succé mellan stolparna.
Att värva är annars Asplövens signum. I Daniel Despotovic och Daniel Pegoraro har Magnus Lehto verkligen hittat rätt. Den sistnämnde har på sina sjutton matcher hunnit med hela fyrtio poäng. Än värre är Daniel Despotovic med femton poäng på fyra matcher. Sanslöst.
Tillsammans med tredjelänken Jarkko Oikarinen utgör man div 1 Sveriges bästa kedja.
Laget har också inlett strålande och har maximal utdelning efter fyra omgångar. Segertåget lär inte stanna här utan jag tror att Magnus Lehto redan börjat blicka fram emot den Allsvenska kvalserien.
Väl där kanske trollgubben Jarkko Oikarinen får sitt erkännande. Han har tyvärr fått stå i skuggan av sina kedjekamrater.
Jarkko Oikarinen är född till att underhålla en hockeypublik. Hans händer ger bara dem valuta för pengarna i Arena Polarica. Och denna säsong är han inte bara en entertainer. Nu kan han också producera och vara effektiv i sitt spel. Precis som hela laget har varit sen Freddy Lindfors återkomst.
Arena Polarica och speakern Tommy Innala har varit roliga att besöka i vinter. Offensiv hockey, ett bra arrangemang och en Innala i högform, då kan det aldrig bli fel.

q q Vill ni se mål - åk till Haparanda.

På söndag får dem sig en riktig värdemätare när ett återuppstått Kiruna väntar. Att gruvstadens hjältar inlett strålande kan dem tacka "Manne" Fredriksson för. Med en spelstil som får en att drömma tillbaka till "Peckas" tid, har han fått Kirunapubliken att se ljuset i tunneln.
Vilken batalj det kan bli. Gästernas glödheta förstaformation mot skridskoparadernas mästare.
Kiruna mot Asplöven känns hett. Förutsättningarna för säsongens roligaste match finns där. Jag hoppas också att publiken sluter upp.

q q Men vad ska man säga om Piteå?

En sjätteplats och endast fyra inspelade poäng är nog inte vad de hade räknat med. Och Daniel Olofsson har "bara" producerat fyra pinnar och står på minus sju i statistiken. Det är där skridskon klämmer just nu. Han och radarpartnern Kent Lindberg måste upp i nivå. Annars vinner inte Piteå många matcher.
Men än ska inte tränarparet Jens Hellgren/Daniel Dufåker stressa upp sig. Det återstår mycket och de har sparkapital i den rutinerade duon.
25-20 är poängfördelningen mellan A- och B-lagen. Differensen kommer att vara större när vi summerar.
Ett tips är att Asplöven vinner serien och får med sig Kiruna, Piteå och Östersund till Playoff.
Denna gång hyllade jag Jarkko Oikarinen. Det hade lika gärna kunna vara den ödmjuke slovaken Stanislav Kall. Eller varför inte grovjobbaren och målmaskinen Marcus Waldehagen.
Asplöven känns nästintill kompletta. Ska det äntligen räcka hela vägen fram?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om