Chefen tillbaka

BODEN. Anders Sundqvist, 51, är tillbaka där han trivs allra bäst: bland skidfolket.Sedan 1 augusti är "Sunken" alpin landslagschef och till helgen finns han på plats vid världscuppremiären i Sölden.- Det ska bli spännande, säger han.

Anders Sundqvist har hittat hem - till det alpina landslaget. "Det ser bra ut både på herr- och damsidan, säger Sundqvist. Foto: Leif Hammarström

Anders Sundqvist har hittat hem - till det alpina landslaget. "Det ser bra ut både på herr- och damsidan, säger Sundqvist. Foto: Leif Hammarström

Foto: leif hammarström

Sport2008-10-24 06:00
"Sunken", som sedan många år bor i Boden, kommer närmast från en tjänst som gymnasiechef i Luleå och han medger att det inte var något lätt val att lämna skolans värld.
- Det hade varit annorlunda om jag jobbat i flera år, nu handlade det bara om ett par månader. Det är sällan jag valt till och från så mycket.
Anders började i Luleå den 1 november och månadsskiftet februari-mars fick han anbudet från Svenska skidförbundet.
- Det som blev avgörande var en föreläsning som jag var på. Kvinnan som föreläste sa att man alltid ställs inför val och det ger olika möjligheter. Det är inte säkert valmöjligheten kommer tillbaka.
"Sunken" sa upp sig och tackade ja till förbundserbjudandet. Nu är han alpin landslagschef med ansvar för sport, marknad, ekonomi och media.
- Jobbet känns rätt. Det är alltid stimulerande att jobba med motiverade människor.
Har rutinen
Sundqvist är en av landets mest rutinerade alpina ledare. Senast var han sportchef för alpina VM i Åre och tidigare har han varit rikstränare, förbundskapten och sportchef i förbundet.
Under tre år i början på 2000-talet var "Sunken" även klubbdirektör i Luleå Hockey.
När det gäller det sportsliga området har han främst ansvar för tränarna och organisationsstrukturen.
På marknadssidan anvarar Anders för marknadsgrupperna och kontakter med sponsorer.
Hur står sig alpint idag bland sponsorer?
- Vi känns starka. Men visst känner vi av vad som händer i omvärlden. Vi hade en topp efter VM i Åre och det är bra att ha ett fokus som VM att jobba emot.
- Det vore bra med en liknande målsättning. Därför är det positivt att vi fått världscupfinalen i mars.
Hur ser du på mediesidan?
- Det är oerhört viktigt både med bra mediatäckning och bra mediaservice. Jag vill till exempel att våra aktiva ska vara mer tillgängliga än tidigare.
Tuffare tider ekonomiskt
Alpint har en stabil ekonomi. Omsättningen ligger på 30 miljoner.
- Men det kommer att bli tuffare budgetmässigt i framtiden. Det beror på omvärlden med börsen och annat och vi måste jobba ännu hårdare än tidigare.
- Omsättningen på 30 miljoner är bra. Samtidigt har vi höga kostnader. Exempelvis för tränarsidan.
Vad betyder VM i Val d´Ise´re?
- VM är alltid VM. Det lyfter idrotten. Det är mästarna koras och det är viktigt att lyckas - inte minst mediamässigt.
Hur ser du på den säsong som väntar?
- Jag är optimist. Det ser bra ut både på dam- och herrsidan. Anja har varit på ett sprudlande humör och bland herrarna ska det bli extra intressant att följa Matts Olsson, juniorvärldsmästaren. Han har åkt riktigt bra, men har givetvis långt kvar.
Anton Lahdenperä, länets ende landslagsåkare?
- Han står på gränsen för att ta nästa steg. Det tror jag också att han kommer att klara. Anton kan säkert etablera sig på Top 15 i slalom så småningom.
n n Anton Lahdenperä åker inte i Sölden. Han gör säsongens första tävling i Europacupen första dagarna i november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om