Frågan kring istidsbokningen aktualiserades då konståkningsstjärnan Nikolaj Majorov meddelade att han skulle flytta till Norrköping för att kunna satsa på sin sport fullt ut. När Sporten var i kontakt med honom efter beskedet så sa han "Att satsa mot OS och bo kvar i Luleå är inte möjligt".
Problemet är dock inte nytt.
För snart tio år sedan kände Luleå Kommun att man var tvungna att göra något åt bokningarna av istider i de fyra ishallarna inom Coop Norrbotten Arena. Då kontaktade man Andreas Lundqvist för att få till ett system som var rättvist för alla parter.
– Jag blev kallad till ett möte där man skulle diskutera problemen med istidsbokningen. Mötet handlade om hur man ifrågasatte varandra, kommunen och allt och alla för att man kände sig orättvist behandlade, säger Andreas Lundqvist.
Vilka var det som kände sig förfördelade?
– Det var allt från olika åldersgrupper till olika föreningar.
Vilka var med på det mötet?
– Det var Luleå Kommun och alla föreningar som berördes.
Vad kom ut av mötet?
– Efter att jag hade suttit och lyssnat i en och en halv timme så kände jag mig ganska frustrerade. Det är ju lätt att sitta och peka finger till varandra, men jag kände att "Gör något åt saken i stället".
– Det var bara en massa tyckande. Det var en konstig stämning där man hela tiden tyckte att det var någon annans fel.
Lundqvist tog uppdraget att lösa problemet.
– Jag gick igenom allt och gjorde en prioriteringslista utifrån olika förutsättningar. Det handlade om att unga idrottare inte kan träna hur sent som helst bland annat. Prioriteringslistan gjordes utan några specifika kategorier. Det handlade om alla oavsett om det var ishockey eller konståkning.
– Jag var inte ensam i detta arbete, men det var jag som höll i det.
Varför gjordes det här arbetet?
– För att det snackades om att det fanns för lite istider, men det var så klart så om alla ville ha samma istider. Då är det alltid för lite och för att lösa ett sådant problem så hade man fått bygga 100 ishallar.
– Vi byggde upp beläggningsgraden väldigt högt och som jag förstod det så blev det uppskattat i slutändan.
Vad var viktigast i detta arbete?
– Att man inte försökte vara snäll med alla för då innebar det i slutändan att man flyttade problemet och blev dum med nummer två eller tre.
Vet du om samma system används än i dag?
– Det törs jag inte svara på. Jag släppte saken för tre eller fyra år sedan
När prioreteringsordningen till kom så var det inte Nikolaj Majorov som var var den stora konståkningsstjärnan utan hans storebror Alexander. Men jämförelsen går att göra dem mellan. Alexander var då precis som Nikolaj är i dag OS-aktuell.
Var hamnade Alexander Majorov i ordningen, före eller efter Luleå Hockeys junior/ungdomslag?
– Definitivt före, säger Andreas Lundqvist.
Vad hände om man tappade någon tid på grund av något?
– Det var viktigt att man då skulle ersättas med en annan tid.
Uppdaterar man prioriteringsordningen år för år?
– Nej jag gjorde ett schema som tog hand om det. När U13-lag blev U14 så trillade man automatiskt in i rätt fack, men jag vet inte om det funkar fortfarande i dag.
Vem hade/har ansvaret för att fördela tiderna?
– Det var kommunen som hade ansvaret för att göra urvalet. För mig veterligen så är det samma avtal som gäller än i dag. Givetvis är Luleå Hockey involverad i arbetet kring att fördela istider.