Är du vår näste stjärnkommentator? Tävla här!

Tävla med oss – och ta chansen att förverkliga din dröm.

 Nu har du chansen att bli en av våra kommentatorer. (Arkivbild).

Nu har du chansen att bli en av våra kommentatorer. (Arkivbild).

Foto: Rickard Björling

Sport2022-03-10 10:47

Du känner pulsen stiga. Fjärilarna börjar fladdra i magen. Du tar ett djupt andetag – och börjar prata. ”Ikväll ska ALLT avgöras. För det ena laget blir det fest, för det andra slutar säsongen i tårar. Om 90 minuter har vi svaren, och jag som guidar er genom sändningen heter…”.

Det kan vara ditt namn som står där.

Nu söker vi nämligen hungriga och hängivna personer som drömmer om att jobba som sportkommentator. Allt du behöver göra för att ha chansen är att delta i vår kommenteringstävling. Vi söker både kvinnliga- och manliga kommentatorer.

Så här gör du:

Filma medan du kommenterar de tre situationer du kan titta på i spelaren nedan. Det är viktigt att du hörs i klippet. Bäst är nog att ställa upp telefonen framför dig, med kameran riktad mot skärmen du spelar upp klippen på, och prata in i den. 

Skicka därefter de tre klippen till albin.ohlin@norrmedia.se. Deadline är söndag 20/3 2022.

En jury kommer att plocka ut de bästa kommentatorerna, som då kvalificerar sig för finalen.

I finalen kommenterar ni en hel, förinspelad match – 2*45 minuter – i vår riktiga kommenteringsstudio i Luleå. Ingen förutom juryn kommer att se sändningen, och ni kommer att få både tillräckligt med tid och information för att kunna förbereda er ordentligt.

Vinnaren får chansen att kommentera en match i direktsändning, och därefter möjligheten att fortsätta jobba åt oss som frilansande sportkommentator. Världens roligaste extraknäck!

Lycka till!

Sekvens 1
Fem minuter. Och inget särskilt händer. Dramatiska slutminuter i all ära – men det är i de här stunderna som en kommentator verkligen sätts på prov.

Sekvens 2
Rock’n’roll! Här händer allt på en gång: mål, målchans, strulande repris, målchans igen, ljudet är borta, målchans igen, ny strulande repris, halvleken slut! Sådana här lägen är stressiga – men väldigt roliga att befinna sig i.

Sekvens 3
Alla kommentatorers dröm: ett avgörande mål på stopptid. Varsågod! Scenen är din!

Rickard Björling har ett gediget cv och är en välbekant röst i våra sportsändningar. Han har kommenterat över 100 matcher, där bland annat åttondelsfinal av UEFA Women´s Champions League. Här ger han dig tre tips vad du kan tänka på.

1. Förbered dig lagom mycket

Man kan förbereda sig hur mycket som helst inför en match, bara för att efteråt upptäcka att man använt en tiondel av all fakta man förberett. Du ska vara väl förberedd, men ju mer fakta du har nedskriven, desto mer har du ögonen nere i papperen istället för att titta på matchen.

2. Våga vara tyst

Tittarna ser vad som händer på planen, så du behöver inte referera varenda passning som slås. Prata när du har något att säga, och var inte rädd för att vara tyst.

3. Var dig själv

Att härma någon annan kan vara en effektiv metod för att ta sig framåt i enskilda moment, men till syvende och sist handlar allt om att våga vara sig själv. Använder du dig av ett målande språk naturligt? Bejaka det som kommentator! Är du en lugn och trygg person som inte hetsar upp dig? Fortsätt vara det! En bra kommentator kan vara på alla möjliga sätt. Trots allt jobbade Kim Hartman och Roberto Vacchi på samma TV-kanal en gång i tiden…

I arbetet som sportkommentator kan det även förekomma att man får skriva om matchen som därefter publiceras i tidningen och våra sajter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!