Alviks IK i sjunde himlen

ALVIK. - Det gjorde ni bra, grabben.Ordföranden Hasse Pettersson berömmer sonen Petter och hela Alvik efter herrsektionens mest framgångsrika säsong någonsin.Laget har just vunnit med 2-0 (2-0) över Assi och är klart för division II nästa år.

Sport2008-09-29 06:00
Bedriften är inte bara division III- lagets. Klubben vann föregående helg också division V södra överlägset och lyckas därmed flytta upp båda sina herrlag till 2009. En fantastisk prestation och förklaringen bakom lördagens glädjeyra på årsfärska hemmaplanen Liko Arena.
- Många får hålla på ett helt liv utan att vinna en serie. Och så får vi göra det två gånger samma säsong, helt fantastiskt, utbrister succétränaren Jörgen Eriksson.
Men mot division V- gängets statistik, en förlust och två oavgjorda på arton matcher, har division III- laget inte mycket att komma med.
Tvärtom har säsongen bjudit några bottennapp så djupa att olyckskorparna räknat bort kombinationen Alvik och division II redan i halvtid. Mest påtagligt är förstås de förlorade elva poängen mot seriens bottenlag Älvsbyn och Bureå. Totalt blev det tre förluster och två oavgjorda matcher under säsongens första halva, en svit som följdes av ytterligare en förlust vid höstpremiären borta mot Hemmingsmark.
Då var det inte många som talade om serieseger.
- Det känns så jävla härligt. Vi visar att vi visst kan stå upp när det gäller, säger lagkaptenen Robert Nyström som var avstängd vid förra omgångens förlust mot Bureå men nu avrundade sin utmärkta säsong perfekt: med mål mot Assi efter bara två minuter.
Psykologiskt livsviktigt stämmer för en gångs skull verkligen bra eftersom jagande Ohtana/Aapua med bara en poäng upp hade alla chanser att sno Alvik på serieledningen i slutomgången.
Nervösa tabbar
Nicken direkt på Leo Österbergs vänsterhörna satt perfekt och gav precis det "släpp" Alvik behövde. Efter drygt en halvtimme fick så Österberg själv chansen med en lå-ång frispark från mitten - och satte skottet.
- Inte kändes det dåligt, i alla fall, skrattar skytten som tvingades utgå i 64:e minuten med stukad fot.
Då hade Alvik sedan länge parkerat skönspelet för den här säsongen. Man vaktade sin ledning och gjorde några tabbar i nervositeten men klarade tiden ut trots ett par tunga reduceringschanser av Assi i den utmärkta andra halvleken.
- Hur man än gör kommer tankarna på avslutningen, medger Nyström.
Han har precis som stora delar av byalaget spelat med Alvik hela sitt liv. Spel i division II har väl inte alltid känts som det logiska, om man säger så, men inför den här säsongen hade han ändå en extra bra känsla.
- Det kändes som att vi hade chansen.
Tränare Eriksson har nu flyttat upp ett lag för fjärde gången - tidigare har han utöver Piteå IF och IFK Luleå faktiskt också avancerat ytterligare en gång med Alvik, då till division III i slutet av åttiotalet.
Men det var först efter sommaruppehållet han började tro på allvar.
- Vi har ju haft spelövertag i de flesta matcherna men samtidigt har jag aldrig sett så liten utdelning i mål som under vårsäsongen.
Det skulle straffat sig om man spelat lika och bara tagit en poäng i sista omgången. Då hade Ohtana/Aapua knipit seriesegern på just bättre målskillnad. Nu är förstås den stora frågan vad Alvik ska mäkta med mot Piteå och Erikssons gamla moderklubb IFK Luleå kommande säsong.
- Vi kommer att få fightas för att vara ett mittenlag, det är klart. Men jag är övertygad om att truppen håller, säger han. Själv är Eriksson bara kontrakterad för ett år i taget. Men:
- På något sätt vill jag jättegärna fortsätta.
Undra på det.
Målen: Robert Nyström, Leo Österberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om