Abbotts har hela Luleå för sina fötter

Här är supertvillingarna som ska få Luleå att lyfta i vinter. Nu berättar Chris och Cam Abbott om morfars cancerbesked, det efterföljande flygplansbygget och längtan efter friheten.- När man väl har satt sig bakom spakarna är man fast, säger Cam Abbott.

Chris och Cam singlade slant om vem som skulle få sitta fram med dubbelkommandot. Chris        vann, Cam muttrade och svor. Men sedan njöt de i fulla drag av att flyga över sin nya hemstad. "Vi älskar frihetskänslan i att bara ta ett plan och dra iväg", säger Cam Abbott. Foto: FREDRIC LUNDQVIST  Med vänlig hälsning Fredric Lundqvist  *: +46 (0)706 260 260  (mobile) *:  fredric@go-on.se<mailto:fredric@go-on.se>

Chris och Cam singlade slant om vem som skulle få sitta fram med dubbelkommandot. Chris vann, Cam muttrade och svor. Men sedan njöt de i fulla drag av att flyga över sin nya hemstad. "Vi älskar frihetskänslan i att bara ta ett plan och dra iväg", säger Cam Abbott. Foto: FREDRIC LUNDQVIST Med vänlig hälsning Fredric Lundqvist *: +46 (0)706 260 260 (mobile) *: fredric@go-on.se<mailto:fredric@go-on.se>

Foto: Fredric Lundqvist

Sport2009-09-22 06:00
När NSDs team, tillsammans med Luleås stjärnforwards, lyfter från Kallax i ett fyrsitsigt Cessna Skyhawk är det svårt att missta sig på tvillingarnas förtjusning. Innan vi hoppade in - fotograf Lundqvist kör, jag sitter bak - singlade brorsorna slant om vem som skulle få sitta fram med dubbelkommandot i knät.
Cam förlorade. Cam svor. Cam muttrade.

Nu sitter de båda två med breda leenden och studsar som småpojkar i planet som är på väg ut mot Hindersön.
I mitten av 70-talet hade brödernas farfar två flygplan, byggsatser som han själv hade monterat ihop. Men när pengar behövdes till den egna rörelsen - farfar Abbotts firma byggde båtar - såldes planen.
Vi spolar fram till 2000-talet. Farfar Abbott drabbas av cancer i bukspottskörteln. När han, 84 år gammal, besegrar sjukdomen bestämmer sig hans barnbarn Chris och Cam att det är dags att försöka hitta något gemensamt projekt.
De söker och hittar till slut ett plan utanför Montreal, ett likadant som farfar sålde iväg på 70-talet. Projekt Bushcaddy L164 tar sin början. 2 000 arbetstimmar, 12 000 hål att borra, slipa och måla för lika många popnitar.
- Det är inte så mycket kvar nu, vi börjar bli trekvartsfärdiga. Det finns inga skrivna instruktioner, bara ritningar som man får utgå ifrån, säger Chris.

Men farfar är av den gamla stammen, för honom är ingenting ett problem?

- Exakt, han är "old school". Han har ju byggt båtar, med sina egna händer, i 50 år så han är noggrann och klarar av allt. För tre år sedan byggde han en stuga, han har hunnit med mer under det senaste decenniet än de flesta klarar av under en livstid.
Det måste vara ett lite känslosamt projekt, både för er och för farfar.
- Självklart, han blir ju äldre. Det handlar kanske inte lika mycket om att få det färdigt som att faktiskt spendera tid med honom. Vi vet ju att det går lång tid innan vi får träffa honom igen men förhoppningsvis kan han komma över och hälsa på oss.
"Vi älskar frihetskänslan
Bröderna Abbott håller inte bara på med sitt bygge för skojs skull. De håller som bäst på att ta flygcertifikat, mest för att kunna korta ner resvägen till stugan i skogarna ovanför Lake Huron.
- Det är en grym skillnad. Två och en halv timme i plan, drygt åtta timmar i bil. Den ligger bredvid en sjö, drömmen är att sätta pontoner på planet, landa på sjön och taxa in till bryggan vid stugan, säger Chris.
Flygintresset är grundmurat. Under vår intervju/flygtur nördar de loss ordentligt på radioanrop, banlängder och flygtider. Själv försvinner jag bort i fjärran, men fotograf Lundqvist rycker gärna in och förklarar de svenska förhållandena.
"Hocken öppnar en del dörrar"
- Man har ju för lite tid, särskilt nu när vi spelar i Europa. Vi är ju borta minst sju månader om året. Vi älskar det, frihetskänslan som finns i att bara ta ett plan och dra iväg. När man en gång har börjat blir man biten, säger Cam.
När de landade i Luleå fick de direkt kontakt med flygklubben, tack vare hockeyn. En av lagets läkare är nämligen också flyginstruktör. Det kan leda till fler flygtimmar för bröderna Abbott.
- Vi inser ju att hockeyn öppnar en del dörrar och det är vi väldigt tacksamma för, säger Cam.
Samtidigt är ni ju ganska öppna mot nya människor, i alla fall vad jag har sett.
- Ja, så kanske det är. Vi känner en kille, vi ska inte nämna några namn, som på fullaste allvar sa till oss: "Jag vet varför så många kanadensare misslyckas i Europa. Det är för att de inte klarar av att sitta hemma i lägenheten åtta timmar om dagen när de har tränat färdigt. Men det klarar jag!" Så vill man ju inte bli, det är ju kanon om vi kan möta människor och uppleva något utanför hockeyn.
I helgen var tvillingarna, tillsammans med Robin Lindqvist och Pierre Johnsson, till exempel ute och jagade älg uppe i Korpilombolo. De har fiskat i Kalixälven och försöker så gott de bara kan övertala lagledningen att under nästa säsongs teambuildningsäventyr bestiga Kebnekaise.
- Det sista man vill är ju att sitta hemma och spela tv-spel, då slutar det med att man fyller 30 och inte har gjort någonting med sitt liv, säger Chris.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om