2 Stenmark till lunch

BODEN Skelleftetränaren Anders Stenman och hans lärling och kusk, välkörande Fredrik Stenmark hade huvudrollerna vid lunchtravet i Boden igår. Stenman startade två hästar på V4-kupongen. Båda vann med Fredrik Stenmark i sulkyn.- En närmast osannolik utdelning, tyckte han sedan han segerdefilerat med starke Ironbar i V4-4.

Skelleftelärlingen Fredrik Stenmark jublar efter sin andra dagsseger på Peabtravet igår. Segerhästen, tuffe Ironbar gjorde en finfin insats och besegrade efter en vass spurt närmast Law Suit (11) och Livi Delight (1). Foto: Anders Hjortenklev

Skelleftelärlingen Fredrik Stenmark jublar efter sin andra dagsseger på Peabtravet igår. Segerhästen, tuffe Ironbar gjorde en finfin insats och besegrade efter en vass spurt närmast Law Suit (11) och Livi Delight (1). Foto: Anders Hjortenklev

Foto:

Sport2009-01-22 06:00
Segraren i V4-1 Carrera de Mar äger Anders Stenman ensam, vinnaren i V4-4, Ironbar är han hälftenägare till.
25 000 kronor i segerpremie i båda loppen. En skaplig dagsförtjänst för Stenman igår.
- Absolut. Jag tycker förstås att det vore bättre om någon ville köpa hästarna av mig. Jag ropade in båda två som ettåringar på kriterieauktionen och det var nog inget dumt köp, säger Anders Stenman.
Två femåriga travare och tuffe Ironbars insats var närmast flerstjärnig. Från spår tolv satt Fredrik Stenmark sist i kön varvet kvar och tempot var måttliga 17,5. Att runda ett fält i spåren sista 700 samtidigt som tempot skruvas upp framför är knappast någon enkel uppgift.
- Nej. Jag vågade inte tro på seger i det läget, säger Fredrik Stenmark. 250 kvar fick Ironbar gå det han kunde och han avslutade verkligen starkt nu.
Slappnade aldrig av
Ironbar är undan Keystone Simone, ett amerikafött sto och är alltså halvbror med välbekanta bodenmärren Anemone Fri och det finns fortfarande mycket av utveckling i hästen, anser Anders Stenman.
Det finns det helt säkert i Stenmans lärling och kusk, Fredrik Stenmark också. Som kör allt smartare och med ett allt större självförtroende i takt med att framgångarna avlöser varandra.
Med Carrera de Mar liftade Fredrik med i ryggar i det lilla fältet. När spurten sedan drogs upp satt han bakom en pigg häst med krafter och spänst i behåll.
- Jag var litet orolig att hon skulle slappna av när hon kom ensam men det gjorde hon inte och segern var aldrig i fara, sade Fredrik. Idag var hon bara bäst.
Sedan kan man förstås fundera över finske Mika Jauholas taktik. Han öppnade 1.14/500 och 1,16 varvet i ledningen med stoet Iris. I mål var han sist på 1.21.
Mellan Anders Stenmans båda vinnare såg vi överraskningen och 26-oddsaren Pinocchio Lake och Patrik Nygren ta hem V4-2 och tiooddsaren Tiffany Evans med John Östman i sulkyn segra i V4-3.
Finsktränade Pinocchio Lake var segerlös i 17 starter i fjol och nu rensade åttaåringen förstås undan ordentligt bland V4-kupongerna.
- Jag har kört honom tidigare och nu var han riktigt bra, tyckte Patrik Nygren. Han landade på vassa 1.15,0. Två tiondelar från rekordet.
Här var Petter Lundbergs Energy Launcher en knappt slagen tvåa. Ett nyförvärv i Petters träning som närmast kommer från gävletränaren Olle Alsén. Energy Launcher är en speedig åttaåring som kommer att vinna lopp när som helst.
Tiffany Evans seger i V4-3 var inte heller helt enkel att räkna ut. Tränad och satt i bra form av bodenamatören Ulf Strömbäck bjöds han på ett perfekt lopp av John Östman och segern blev lätt även om marginalen till loppets tvåa Roxette bara mättes upp till en längd.
- Kul att han funkade, sade Östman. Ulf Strömbäck trodde att det fattades en del innan Tiffany Evans skulle ha form för att vinna men det gjorde det inte. Det här är en travare jag kört flera gånger och som jag också vunnit med tidigare. En häst jag verkligen gillar.
I det avslutande P21-loppet såg även Patrik Nygren till att bli dubbelvinnare då han tog en närmast överlägsen seger med imåkertravaren Starchip Hawk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om