Var inte snabbast - men vann ändå

Anders Bennitz tog en prydlig dubbelseger i H21 vid helgens DM i sprint- och nattorientering.Men allra snabbast var faktiskt inte Renenlöparen.- Ulrik Nordberg var några sekunder snabbare, påpekar han.

ÄLVSBYN2012-09-04 06:00

Det var vid sprinttävlingen Bergnäsetlöparen Nordberg, tävlande i H20, gick in på fina 14,29 minuter över samma 3200-metersbana som H21-löparna. Bennitz vann sin klass med nästan två minuters marginal till andraplacerade klubbkollegan Fredrik Engström men 14,42 var alltså inte riktigt snabbaste tiden för dagen. Ändå hade orienteringen flutit bra:

- Jag är ganska nöjd, faktiskt. Gick ganska rent och gjorde bara några sekunders bommar på några få ställen, konstaterar han och fortsätter:

- Ulrik är bättre tränad än jag. Ledde över honom vid varvningen men sedan gick han om.

Stora segermarginaler
Vid nattävlingen gick de två klasserna olika banor, 7930 respektive 9330 meter, så resultaten låter sig inte riktigt jämföras - men Bennitz hade den snabbare kilometertiden av de två och vann H21 på 1.10,26. Marginalen till andraplacerade Frans Wickbom, Vittjärv, blev nästan 20 minuter.

- Nöjd med den också. Stabilt och inga stora krokar men visst är det synd med så stora segermarginaler, man vill nog ha lite mer tävlingskänsla.

Tävlingskänsla, det hade Lena Turesson i rejäla mått vid dagens sprint. Så till den grad att den rutinerade löparen sprang fel och diskvalificerades.

- Och det har nog inte hänt många gånger. En gång för ganska många år sedan och så någon gång som junior, säger hon och förklarar:

- Det var bara slarvigt, eller okoncentrerat...jag sprang uppför en backe och såg ju att det var grönt på kartan - men tänkte inte på att man inte får springa där i sprint. Bara att anmäla och diska mig själv när jag väl kom i mål...

- Springer ganska lite sprint nu för tiden. Men det är ingen ursäkt, man måste ju kunna reglerna - jag kommer inte att göra det misstaget igen, avslutar hon med ett skratt.

I Turessons ställe vann Renenkollegan Sara Rensgard. Ingen av D21-löparna startade vid nattorienteringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!