Lundgren fick det resultat han ville

Marcus Lundgren missade pallen vid SM-finalen på hemmabanan.Men Älvsbyföraren hade järnkoll på totalsammanställningen - och fick exakt som han ville.- Det var bara SM-guldet jag hade fokus på, säger han efter att ha bärgat segern i pro stock.

Älvsbyns Marcus Lundgren fick jobbet gjort och vann SM sammanlagt.

Älvsbyns Marcus Lundgren fick jobbet gjort och vann SM sammanlagt.

Foto: Peter Skaugvold

ÄLVSBYN2012-04-02 06:00

Lundgrens resultat är inte "bara" en SM-totalseger utan också en skön revansch efter länets tunna pro stock -resultat i fjol. Då var Joel Westerlund, Arjeplog, bäste norrbottning med en tolfte plats och Marcus Lundgren näst bäst - på 15:e. Nu var det helt andra förutsättningar som gällde inför avslutningen på Höghedenbanan.

- Ledde med 19 poäng. Men vi körde om 75 i helgen så allt kunde ju hända, säger Marcus Lundgren som ändå gick in i uppgörelsen med en bra känsla. Första heatet förändrade dock den saken.

- Låg ganska bra till men var lite för het på gröten, körde omkull och blev sjua. Och eftersom jag gjort så dåligt förstaheat var jag tvungen att köra bra i andra för att kunna säkra i sista, förklarar han och tillägger:

- Helst hade jag förstås velat säkra redan i andra men nu var det bara att försöka hålla sig högre upp i listan.

Hade koll på läget
Efter tredje plats i andra heatet visste Lundgren precis vad som gällde för att slå SM-guldkonkurrenten Oskar Norum, Umeå. Sämst sjunde plats - eller nöja sig med silver. Starten blev den kanske minst väntade: de två kombattanterna krokade ihop och kom ut sist i fältet...

- Men det kändes ganska säkert ändå. Jag körde upp mig till femte plats och bevakade bara, säger Lundgren som tappade en placering men alltså ändå körde hem sitt SM-guld - under full kontroll. Att ha missat prispallen i tävlingen bryr han sig inte om.

- Nej, det var bara guldet jag hade fokus på så jag är nöjd. Och de andra kör också snabbt - det har varit ett jämnt år - men jag har väl haft lite mer stolpe in. Dessutom har jag inte haft några tekniska problem utan kommit mål i alla tävlingar, säger han och summerar säsongen totalt:

- Resultatmässigt är det min bästa, med SM-guld och EM-brons. Fast bronset vill jag ha revansch på till nästa år...

Revansch är garanterat också Petter Nårsa ute efter. Moskoselföraren lyckades inte försvara fjolårets SM-guld i pro open utan stannade efter en besvärlig final på tråkigast möjliga plats.

- Första heatet (där Nårsa vann) funkade jättebra. Jag tog ledningen på första varvet och drygade bara ut, det kunde inte börjat bättre, säger han.

Just då var Nårsa SM-silvermedaljör. Men ett stötdämparhaveri i andra heatet grusade medaljförhoppningarna.

-Höger framdämpare gick av i en landning. Jag kände ju att det blev något konstigt kunde inte köra mer utan väntade bara in målgång.

En nödlösning räddade andra plats i slutheatet.

En bra säsong trots allt
- Jag fick köra med en stötdämpare från i fjol och det funkade inget bra, säger Nårsa och summerar sin eländiga avslutning på en annars bra säsong:

- Hade inte kunnat vinna SM totalt men skulle gärna nöjt mig med andra plats. Fjärde var en besvikelse men att en stötdämpare går av hade ingen kunnat förutse.

-Fast det är absolut inget dåligt år för min del. Jag är jättenöjd med mina andra resultat, har ju fått vinna SM i stadioncross och blivit tvåa i VM.

Återstår gör just stadioncross, i Karlsborg på torsdag, där Nårsa dessvärre också haft en del otur genom åren.

- Men någon gång ska det väl gå bra, får man hoppas, säger Petter Nårsa och lovar att komma med friska stötdämpare.

För hemmaklubbens Anna-Carin Karlsson blev det andra plats både i tävlingen, efter en heatseger och två andraplatser, och i SM totalt där Limaföraren Marica Renheim precis som i fjol tog hand om guldet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!