Laddade inför SM - med en DM-seger

Ingen av dem har vunnit i år.Men båda har definitivt vunnit förr.Orienteringshelgen i Nattberg var formbeviset för två nygamla storsegrare.- Riktigt, riktigt bra, säsongens bästa lopp, utbrister herrsegraren Simon Waller.

Förre storlöparen Lena Turesson hade inga problem med att besegra sina konkurrenter i orienterings-DM. foto: martin thelénius/expressum

Förre storlöparen Lena Turesson hade inga problem med att besegra sina konkurrenter i orienterings-DM. foto: martin thelénius/expressum

Foto: Martin Thelénius / Expressum

ÄLVSBYN2010-08-09 06:00
Kalixlöparen gjorde precis som damsegraren Lena Turesson processen kort med konkurrenterna och sprang hem båda helgens distanser - lördagens medel- och söndagens ultralånga, 4,6 respektive 17,3 kilometer - utan problem. Faktum är att Waller sällan varit så uppspelt nöjd efter en tävling. Han förklarar efter långdistansen:
- Hade en ganska grov miss vid 13 och 17 som var samma, sprang vidare mot 18 i stället för mot 14 och fick springa runt.
- Där tappade jag nog mellan fem och tio minuter men i övrigt var det klockrent. Och på medeldistansen gjorde jag en krok på 20 sekunder men i övrigt ett riktigt bra lopp med hög fart hela vägen och bra teknik. Jag har ju dragits med problem tidigare under säsongen men nu börjar formen komma.
Och det passar ju perfekt med SM väntande runt hörnet.
"Det här lovar ju gott"
- Långdistans i Karlstad om tre veckor och medel i Umeå om fyra. Det stora målet för mig så det här lovar ju gott, fortsätter Waller och nämner O-ringen (34:e plats i juniorelitklassen) som exempel på en mindre lyckad tävling.
Men dessförinnan är det dags för DM igen, med kortdistans och stafett i OK Vargens regi. Där får inte hemmalöparen Waller springa - men väl Lena Turesson, i tävlingsklass för första gången i år. Den forna storlöparen hade trots vissa klagomål över formen inga problem att snuva sina yngre konkurrenter på guldmedaljerna.
- Måste ju försöka springa lite tävlingar, det är enda sättet att komma igång igen. Jag vill försöka springa lite fortare - orkar springa ganska långt med det går inte fort, säger hon.
Ändå blev det dubbla segrar också för Turesson.
- Det gick bra idag men jag var trött sista fyra, slut i ögonen och gick snett mot elvan när jag skulle till femtonde kontrollen.
Men två minuter är trots allt inte mycket till miss över en 13,1-kilometersbana.
- Egentligen gick det ändå lite bättre idag än över medeldistansen (3,7 kilometer). Men jag är ingen D21:a längre, jag är 35:a, skrattar Lena Turesson och avslutar:
- Fast det är kul att kunna slåss om DM-medaljer. Så länge jag orkar kör jag där.
Det blir med andra ord tufft för konkurrenterna också i Kalix.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!