Tungt för Alvik första matchen

När det verkligen gällde visade sig Mariehem allt för tungt.Umeålaget spelade effektivt hem första division II-kvalmatchen och försatte därmed Alvik i ett riktigt besvärligt läge inför det avgörande returmötet.- De har överläge, men det ska ändå spelas två halvlekar till, säger Robert Nyström efter 1-2 (0-0).

Målvakten Erik Torstensson och Leo Österberg deppar efter Mariehems kvittering. Men Alvik har fortfarande chansen att ta sig tillbaka till tvåan. Returen spelas på lördag.

ALVIK2010-10-11 06:00
Kapten Nyström hade än en gång kunnat frälsa sitt Alvik. Han var den som startade målskyttet med 1-0 tre minuter in i andra halvleken. Målet av klassiskt Nyström-snitt, en nick utan krusiduller på fin vänsterhörna av Viktor Lidén, satt perfekt efter en första halvlek av missade chanser - men den här gången uteblev kedjereaktionen Alvik hoppats på.
- Vi blev lite stressade efter 1-0 och föll ihop när vi kunde fått lite tryck, medger Nyström.
- Andra brukar vara vår halvlek men tyvärr täcker vi inte till, säger Martin Kallerhult som själv inledde matchen med tre raka chanser varav en stolpträff - innan tionde minuten.
Problemet var att Mariehem gick in med en utpräglad försvarstaktik. Alvik hade inga problem att få upp spelet på rätt planhalva men väl där mötte man ett helt lag. Och när luckorna väl öppnade sig visade sig motståndarens kontringstempo livsfarligt.
- Annars var det ju ganska jämnt. Men det var högt tempo, det märks att de kommer från division II, säger Kallerhult.
Ytterkollegan Leo Österberg går ett steg längre i sin analys. Med åska i blicken förklarar han:
- Vi vågar inte spela vårt eget spel. Vi är som bäst när vi vågar rulla runt och hittar fötter - idag gör vi inte det, vi kör bara långbollar och det blir för enkelt för dem att ta bort.
Men trots hårdare motstånd än Alvik hittills mött tog man alltså ledningen.
Och skillnaderna mellan lagen var inte större än att tillfälligheter avgjorde: i det här fallet den maximalt olyckliga straffen i 58:e minuten, hårt dömd efter en tröjdragning. Situationen gav inte bara kvittering för Mariehem utan också tvärstopp för Alviks anfall som minuterna innan haft två täta situationer framför gästernas mål, situationer där Martin Kallerhult och Leo Österberg fått bita i konstgräset.
- Lite billigt. Och matchen vänder ju, säger Kallerhult.
När Alvik försökte flytta upp fick Mariehem bättre kontringsutrymme och 1-2 kom på ett uppspel som ställde hemmaförsvaret totalt.
Frågan är vad Alvik ska göra för att hindra en upprepning av matchbilden.
- Nu kommer det att krävas kreativitet. Vi måste spela runt - och vi var ändå vassast på fasta situationer, vi får köra på det, avslutar Österberg.