Backman nickade till...

Linus Backman spelade huvudrollen när Alvik besegrade Kiruna i en toppmatch värd namnet.Backman nickade in båda Alviksmålen och nu är byalaget på allvar med i racet.- Det verkade som om grabbarna orkade springa hur långt som helst. Men mest nöjd är jag för att vi vågade spela fotboll, säger tränaren Ivan Nordqvist.

Linus Backman blev den stora                                   matchvinnaren för Alvik i toppmötet mot Kiruna.

Linus Backman blev den stora matchvinnaren för Alvik i toppmötet mot Kiruna.

Foto: Kurt Engström

ALVIK2011-09-05 06:00

Alvik vågade - och vann.

Men Kiruna började bäst, skapade ett jätteläge redan efter två minuter och ägde första kvarten. Därför var Alviks ledningsmål efter en dryg halvtimme inte helt motiverat. Simon Larsson slog en vänsterhörna och Linus Backman nickade in sitt första mål för dagen.

- Kirunamålvakten boxade bollen rakt i huvudet så det var inte så svårt, berättar Backman.

Kirunas kvittering kom i början av andra halvlek då snabbe Fredrik Ahlander plötsligt stod ren efter flipperspel utanför Alviksmålet.

Avgörandet kom efter 84 minuter och om första målet var tursamt så var det andra desto vackrare. Viktor Lidén slog en av sina vältajmade hörnor. Petter Kero boxade ut bollen som hamnade hos Lidén igen. Inlägget var perfekt. Linus Backman hoppade högst och nicken var klockren.

Segermålet betyder att Alvik bara har två poäng upp till Kiruna på kvalplats.

- En bra match mellan två bra lag. Det här sätter press på Kiruna. Nu gäller det för oss att sköta vårt, säger Backman.

Kirunatränaren Hans Stridsman var besviken.

- Vi började bra. Och när vi kvitterade så tidigt i andra halvlek trodde jag vi skulle ta över som så många matcher tidigare. Men i stället drabbades vi av panik och tillät Alvik ta över. Vårt försvarsspel var för dåligt organiserat, säger Stridsman.

Kiruna är ett jagat lag och möjligen kände malmfältsgrabbarna flåset och spände sig.

- Kanske var det så, jag vet inte, säger Stridsman.

Ivan Nordqvist vet hur det känns att vara jagad.

- Vi var i den positionen i fjol och det är inte lätt, säger Alvikstränaren.

Toppmatchen såg två utmärkta målvakter: Anders Eriksson i Alvik och Petter Kero i Kiruna.

Kero lämnade målet och tog steget upp i kedjan under Kirunas desperata jakt på kvittering i slutminuterna, men inget hjälpte.

Svåra prov
Andra toppar i Alvik var Viktor Lidén i backlinjen, Robert Nyström och Alexander Öhman på mitten och matchvinnaren Linus Backman samt Simon Larsson i kedjan. 18-årige Pontus Olofsson fick chansen som högerbreddare från start och svarade för en bra första halvlek.

Kirunas snabba omställningar från försvar till anfall satte Alviksförsvaret på en del prov. Framför allt Emil Björnström och Jon Karlsson var duktiga. Plus också till Per-Anders Pokka och Fredrik Ahlander.

Domaren Rikard Mattsson, Boden, tillät mycket men var konsekvent. Sedan kan man alltid diskutera Alviksbacken Viktor Edströms röda kort efter kalabaliken på stoptid. Men i stort svarade Mattsson för en bra domarinsats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!