Jakobsen laddar för att hitta tillbaka till prispallen

Nu är det dags för slalompremiären för det svenska hoppet Kristoffer Jakobsen som laddade på hemmaplan i november. Fokus då låg på att bortse från förra säsongens negativa svit. "Det är fan omöjligt att lura sig själv så hårt", säger Kristoffer Jakobsen.

Kristoffer Jakobsen laddade hemma i Storklinten inför världscuppremiären. Under förra säsongen hade han sitt livs bästa tävlingar i världscupen - men också sina värsta.

Kristoffer Jakobsen laddade hemma i Storklinten inför världscuppremiären. Under förra säsongen hade han sitt livs bästa tävlingar i världscupen - men också sina värsta.

Foto: Håkan Stridblom

Alpint2022-12-09 07:00

Efter förra säsongens toppar och dalar så laddade Storklintens slalomstjärna på hemmaplan för att komma tillbaka till världscuppremiären i så bra form som han bara kan.

Att den sista slipningen av formen sker i Storklinten såg han själv som en stor fördel.

– Det ger mig ett jäkla lugn. Att få ha ett landslagsläger och samtidigt vara "hemma" är värt mycket. Det är ju inte bara hemmakänslan utan också en träning av högsta kvalitet, säger Jakobsen.

Vad är hemma för dig Boden eller Storklinten?

– Hmmm (skratt) det är fjärde året vi är här med landslaget så...men vi har ju också bott här i husvagn när jag var liten så jag har nog till viss del vuxit upp i Storklinten.

Hur funkar det att försäsongsträna här nu?

– Det funkar skitbra och det här ger i alla fall mig en bra start på säsongen. Backen är grym för slalom just nu och det är ju min disciplin, säger han innan ha fortsätter:

– Det här är en toppanläggning i världen och många av de bästa åkarna söker sig hit. Tidigt på säsongen så är förutsättningarna här bättre än på många andra ställen. Givetvis hade vi kunnat köra på någon glaciär i Italien och ha det lite glassigt i solen, men det är konstsnön vi vill åt. Det är därför vi åker till Storklinten. 

undefined
Kristoffer Jakobsen

Att försäsongen i år är viktig för Jakobsen råder inget större tvivel om. Under förra säsongen så stördes försäsongen av en efterhängsen knäskada

Kan du gradera var du är formmässigt nu jämfört med förra säsongen vid samma tidpunkt?

– Ifjol var det extremt illa i början av säsongen. Jag skulle säga att jag är 50 procent bättre i år sett ut fysisk form. För ett år sedan var jag 30 procent och nu 80 procent, men det är svårt att jämföra. 

På söndag körs världscuppremiären i Val d'Isère, Frankrike, och det är en plats som han har goda minnen från. Vid premiären 2021 så blev Jakobsen tvåa efter hemmasegraren Noel Clement.

Är du orolig eller sugen inför premiären?

– Det är klart att jag är sugen, men det finns också en oro. Känslan är att jag kan vinna, men det kan lika gärna bli en tävling utan resultat.

Känner du att det är viktigare att vinna än att få med dig ett resultat från premiären?

– Det är en svår fråga. Det beror lite på hur jag känner mig inför tävlingen. Jag kommer försöka att inte göra något över min kapacitet fast kommer jag dit med en bra känsla då kommer jag att gå för det.

2021 kom nästa framgång tio dagar senare då han på nytt fick kliva upp på pallen då Madonna di Campiglio, Italien, stod som värd för tävlingen. Då och där trodde nog många att Bodensonen hade tagit sig över en mental tröskel.

Efter att han gränslat i Adelboden så väntade en kvällstävling i Crans Montana dit de 32 bästa slalomåkarna var inbjudna. Jakobsson visade i åk efter åk att han hade farten och till slut stod han som segrare och 250 000 kronor rikare.

Vad gav det dig mer än en fet prischeck?

– En boost absolut. Jag tävlade mot de bästa i världen och jag vann mot sådana åkare som sedan vann på världscupen senare på säsongen, säger han innan han fortsätter: 

– Jag hade bra självförtroende efter den tävlingen och jag ledde en världscuptävling (Schladming) med sex tiondelar senare så formen var bra innan OS.

Jakobsen gjorde i Schladming, Österrike, ett första åk som han aldrig tidigare hade presterat i världscupen och ledningen inför det andra åket var mer än en halvsekund fast i andra åket så dröjde det inte länge innan det roliga var över.

Är det den värsta tävlingen i din karriär?

– Det skulle jag absolut säga. Jag förlorade verkligen något då – att leda med så pass mycket och åka ur känns. Det var en dag som hade det bästa och det sämsta så här långt i min karriär.

undefined
Det här var en allt för vanlig syn under förra säsongen. Skidorna på var sin sida om porten.

I OS så åkte han ur redan i det första åket och drömmen om en OS-medalj försvann.

Hur har du jobbat med det mentala efter uråkningarna under förra säsongen?

– Det jag har jobbat med framför allt är att lägga prestationen i sig åt sidan och fokuserat på de tekniska detaljerna. Samtidigt ligger det och gnager i bakhuvudet. Det är fan omöjligt att lura sig själv så hårt, säger Jakobsen innan han fortsätter:

– Jag har hjälp av mentala tränare och på alla andra sätt. Ändå vet jag att det kommer att kännas åt helvete på start och det kommer att vara tufft. Att stå där efter flera månaders träning på snö och försöka sätta åket just den dagen blir jobbigt.

Kan du visualisera tankarna du kommer ha i premiären – hur ser de ut?

– Förmodligen har jag hittat tre viktiga ord för just den dagen. Jag fokuserar på de orden och försöker hålla borta alla andra tankar, men själva känslan går inte att frammana i förväg. 

undefined
Premiären för säsongen 2021/22 gav Kristoffer Jakobsen hans första pallplats i världscupen då han blev tvåa i Val d'Isère.

När han beskriver känslan han hade inför sin bästa tävling i karriären så var dessa inte på något sätt perfekta.

– Under premiären förra säsongen kändes det som om att jag hade glömt bort hur man åkte skidor. Det var en extremt oskön känsla och det kändes också som om att jag hade glömt knäppa pjäxorna. 

Då blev Jakobsen tvåa i Val d'Isère.

Efter två pallplaceringar och åtta uråkningar så avslutade Jakobsen världscupsäsongen med att bli 13:e åkare i Couchevel/Meribel.

– Jag fick ingen riktig kick av att bli 13:e på världscupfinalen trots alla uråkningar innan. Det är upp på pallen jag siktar för att bli nöjd, slår han fast innan han säger:

– Många uråkningar gjorde att jag inte tordes gå för det vilket också gav andra problem. Det är svårt att åka säkert när du är osäker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!