Stort succéåk – i hemmabacken

Vinterns bästa åk gav seger i hemmabacken. Hannes Grym vann en ena av två slalomtävlingar i Storklinten Springrace. "Jag har tagit ett steg framåt den här säsongen", säger 21-åringen från Storklintens Alpina.

Jesper Ask kom tvåa i den andra tävlingen i Storklinten Springrace

Jesper Ask kom tvåa i den andra tävlingen i Storklinten Springrace

Foto: Leif Hammarström

ALPINT2017-04-23 15:47

Hannes tog ledningen i första åket före Dan-Axel Grahn, Östersund-Frösö, som var snabbast i det andra. Men Skalp-aren kunde hålla undan och vinna med 24 hundradelar.

– Det var två stabila åk utan misstag och det bästa jag gjort på tävling i vinter, säger han.

Det hade sånär blivit en pallplats även i söndagens tävling. Nu kom Hannes fyra efter att ha varit sexa i första åket och trea i det andra. Avståndet till pallen var 29 hundradelar.

– Jag gjorde en del misstag och hade oflyt i första åket. Men det andra var bra och det blir tummen upp för helgen.

Segern var Hannes´fjärde i en FIS-tävling den här säsongen och tolfte gången han klev upp på pallen.

Hur ser du på säsongen?

– Jag tycker som sagt att jag tagit ett steg framåt och det handlar om helheten. Nu ser jag fram emot nästa säsong och det är bara att fortsätta träna hårt och göra sitt bästa. Sedan får man se hur långt det räcker.

Hannes har i vinter varit nominerad i juniorlaget. En inte alltför vågad gissning är att han till nästa säsong får plats i Europacupgänget.

En annan som haft en bra säsong i FIS-tävlingar är Jesper Ask. 23-åringen från IFK Arvidsjaur körde ur i lördagens tävling, men utmanade rejält om segern i den andra. Han låg tvåa efter första åket, tre hundradelar efter Dan-Axel Grahn, som också fick sista ordet. Han vann med 18 hundradelar före Jesper.

– Jag gjorde inga misstag, men kände mig slö. Låg sjuk förra veckan, säger Jesper, som i Storklinten noterade säsongens elfte pallplacering. Han var vunnit fyra tävlingar och varit tvåa i sex.

– Det är den överlägset bästa säsong jag gjort. Det ska bli spännande med nästa.

Storklintens VM-åkare Kristoffer Jakobsen var anmäld och skulle göra comeback efter en och en halv månads frånvaro på grund av brutet båtben. Men "Krille" blev sjuk under påskveckan och tvingades lämna återbud.

Charlotte Guest från Storbritannien vann den första damtävlingen medan den andra blev en duell mellan Hanna Ögren, Umeå-Holmsund och Sara Rask, Sollentuna.

Hanna ledde efter det första, men Sara var sekunden snabbare i det andra och vann med 68 hundradelar.

Av de norrbottniska damerna gladde Matilda Edvinsson med en stark söndagstävling. Kirunatjejen låg elva, noterade sjunde tid i andra åket och blev åtta. Det är hennes femte Top 10-placering i vinter.

Nämnas ska också Storklintens talang Lina Rynlid, som blev 13:e i lördagens tävling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om