Wikberg: "Han kommer att gå högt"

Att supertalangen Noel Gunler har ögonen på sig inför nästa års draft råder det ingen tvekan om. "Hans spetskompetens är det som lockar", konstaterar Luleå Hockeys ungdomsansvarige Urban Wikberg.

25 juni 2019 16:03

Luleå Hockey hade under 2018 både Isac Lundeström och Nils Lundkvist i första rundan av NHL-draften. Nu väntas även laget få ytterligare en spelare i det finrummet, när Noel Gunler är tillgänglig att tingas under 2020.

– Han är skicklig med pucken och en rätt så bra åkare, en kreativ spelare med puck kan man säga, berättar chefen för europeisk talangscouting i Detroit Red Wings, Håkan Andersson.

Gunler har ju sina spetsegenskaper i spelet i powerplay. Hur mycket kollar du som scout på sådant eller vill man snarare köpa ett färdigt koncept?

– Det där ser man definitivt. När jag säger att han är en spelare med puck menar jag att han kan skapa offensiv, sen om det är fem mot fem eller fem mot fyra gör det ingen stor skillnad. Har man den kapaciteten att få saker att hända, då har man det oavsett spelform, berättar Andersson.

Luleå Hockeys junioransvarige Urban Wikberg har följt Gunlers utveckling under lång tid och är övertygad om att 17-åringen kommer gå högt i draften.

– Det är hans spetskompetens är det som lockar. Han är ju unik, på alla sätt och vis. Det som han är sjukt bra på är han helvetes bra på. De lockar ju NHL-klubbarna. Han kommer att gå högt, konstaterar Wikberg.

Hur ser hans planer ut för den kommande säsongen?

– Han är med A-laget och kör där. Han ska skaffa sig en position och förhoppningsvis slår han sig in. Det är Noels målsättning och det är även Luleå Hockeys målsättning.

Skulle Gunler gå som nummer sju är det högst av alla norrbottningar genom historien. Den bästa noteringen hittills sitter Piteåsonen Mattias Öhlund på. Han valdes som nummer 13 av Vancouver Canucks. Därför är det, enligt Wikberg en unik talang som Luleå förfogar över.

– Ja, på det han är bra är han en exceptionell talang, i powerplay är han SHL-mässig redan nu. Sedan måste han lära sig det andra och det är hans stora utmaning. Dessutom är han rightare. Draften är trots allt ett lotteri. De som vill ha Noel kanske har draftvalen lite längre ned.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Tjärnberg