Tillbaka i Luleå – för att jaga guld

Efter fem säsonger i andra klubbar väljer David Rautio att återvända till Luleå Hockey. Nu fortsätter jakten på att försöka vinna karriärens första SM-guld. "Det är få saker som skulle slå att få vinna guld med laget från sin egen hemstad", säger han.

23 april 2019 13:40

Under tisdagen blev det officiellt att David Rautio återvänder till sin moderklubb Luleå Hockey. När Sporten når honom via telefon är han i full gång med att packa flyttkartonger från sin bostad i Gävle.

Han berättar att det var ett väldigt enkelt beslut att fatta.

– När de hörde av sig så tog det väl en halv sekund innan jag kände att det var helt rätt och bestämde mig, så det var inte så mycket att fundera på utan det var bara att köra, säger David Rautio.

Är det något du hoppats på, att en dag få återvända till Luleå?

– Givetvis har det funnits i bakhuvudet. Det har alltid varit speciellt att vara där uppe och spela så nu ser jag fram emot att få dra på mig Luleåtröjan.

Rautio har varit med och spelat SM-final två gånger. Han tillhörde det Luleå Hockey som först vann European Trophy men som sedan föll mot Skellefteå AIK i SM-finalen säsongen 12/13. 2016/17 blev det en ny silvermedalj när hans dåvarande klubb Brynäs föll på målsnöret mot HV71 i den sjunde och avgörande matchen.

Nu är han på jakt efter karriärens första SM-guld.

– Jag har ju två silvermedaljer så är det något ställe man skulle välja att kamma hem i en guldmedalj hos så är det givetvis Luleå. Det är inget att snacka om, det skulle vara jäkligt roligt och häftigt. Vi snubblade ju på målsnöret 2017 (Brynäs) så det skulle vara gött att stå på andra sidan.

Han fortsätter:

– Det är mycket jag skulle byta ut mot att kunna få en guldmedalj och det är få saker som skulle slå att få vinna guld med laget från sin egen hemstad.

Det blir även fjärde gången i ordningen som han får Thomas "Bulan" Berglund som tränare. "Bulan" lånade in Rautio under en kortare period i Luleå Hockey i början av målvaktens karriär, sen har det blivit tre riktiga sejourer med tränaren i Luleå, Brynäs och nu Luleå Hockey igen.

– För att vara framgångsrik behöver man bra tränare och jag känner mig trygg med coachingteamet överlag. Jag känner inte alla men det verkar ha fungerat bra och de har fått mycket beröm. Eftersom jag känner "Bulan" sedan tidigare också så känns det givetvis jättebra, det är en bra och framgångsrik tränare.

Har du arbetat med Gusten Törnqvist (målvaktstränare) tidigare?

– Jag har aldrig haft honom som målvaktstränare men det ska också bli jäkligt roligt. Alla målvaktstränare har lite olika idéer och synsätt så jag kommer väl slå mig ned med honom här inom en snar framtid och försöka summera och se vad man gjort bra och vad man kan utveckla och spetsa till. Jag ser fram emot det samarbetet.

Hur ser du på din senaste säsong i Brynäs?

– Mycket har varit bra, vi har haft det kämpigt från start till mål nästan. Vi har förlorat mycket matcher och missade play in och det var verkligen inte vad vi hade hoppats på innan säsongen drog igång men så blev det.

Fram till den 15 maj finns det en risk att Joel Lassinantti kan lämna för spel i ryska KHL. Men som det ser ut i dagsläget blir det Lassinantti och Rautio tillsammans med någon av juniormålvakterna som bildar målvaktsuppsättningen.

– Det är tuffast möjliga konkurrens men det är bara något som inspirerar mig. Någonstans så har det blivit så i vilken klubb man än vänder blicken mot i SHL.

Har ni pratat om ni kommer rotera eller ha en uttalad förstemålvakt?

– Är man bra så får man spela, så har det blivit. Det är väl det jag menar med att det är tuff konkurrens i hela ligan och så blir det här också. Vad som händer sen är omöjligt att veta nu i april men det gäller bara att göra sitt absolut bästa för att få spela så mycket som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kent Vikström