Sportchefen om finska duon: "Hoppas telefonen är tyst"

Luleå Hockeys nyförvärv Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki har gjort bra ifrån sig i det finska landslaget på VM och det finns en oro att NHL ska visa intresse. "Nu hoppas man bara att telefonen är tyst", säger vice general manager Ulf Engman.

24 maj 2019 10:53

Innan VM sågades det finska landslaget. Av de 25 spelarna har endast sju spelat VM tidigare, och alla tre målvakter saknar erfarenhet från seniormästerskap.

Men trots den oerfarna truppen har Lejonen presterat.

Under torsdagskvällen tog de sig vidare till semifinal efter att ha slagit ut Tre Kronor på övertid.

Luleå Hockeys nyförvärv Juhani Tyrväinen och Arttu Ilomäki finns med i det finska laget och Ulf Engman gillar vad han har fått se av duon.

– Det känns jättebra med båda. De visar att de klarar av att spela på internationell nivå vilket är ett snäpp upp från SHL, säger han.

Tyrväinen fick förtroende i kvartsfinalen och noterades för 13 minuters speltid. Ilomäki var däremot utanför truppen den matchen, men har fått chansen tidigare.

– Jag tycker att Tyrväinen var en av de bättre på isen i kvartsfinalen och Ilomäki har visat mycket klass tidigare, så det känns väldigt spännande. Sedan ska man komma ihåg att det blir första säsongen i en ny liga och man vet inte riktigt hur de kommer prestera, men det känns jättebra, absolut.

Samtidigt finns en rädsla.

– Det är nästan så man är lite orolig att det ska bli intresse från NHL. Det hoppas jag att det inte blir.

Fram till den 15 juni har NHL-lagen rätten att värva dem.

– Fördelen är att de är lite äldre (28 och 27). De flesta som åker över är fyra-fem år yngre, säger Engman och fortsätter:

– Vi har inte fått några signaler, men man vet aldrig vad som händer. Varje år kan det bli någon överraskning som drar, som nu med Örebro och Rodrigo Abols, det trodde man inte. Man kan inte vara helt lugn, men det är inte så att vi tror att det ska hända.

Han är nöjd med lagbygget och ser fram emot slutet av juli då laget samlas igen.

– Vi är jättenöjda med truppen som den är nu, det känns spännande. Nu hoppas man bara att telefonen är tyst i några veckor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mimmi Åkerlund