Sjuskrivne stjärnan: "Det kommer ta tid"

I dag är det fyra månader sedan Patrick Cehlin spelade sin senaste match. Den sjukskrivne forwardsstjärnan säger att rehabilitering går framåt – men att han fortfarande inte mår tillräckligt bra för att kunna spela ishockey. Han vågar inte heller hoppas på spel den här säsongen. "Om det blir det så är det bara en bonus", säger han.

11 januari 2019 12:48

Det var i höstens sista träningsmatch mot Björklöven han fick sin senaste smäll mot huvudet.

– En av deras spelare försökte tackla mig, samtidigt som jag gjorde vad jag kunde för att skydda mig själv. Och när han kände att han skulle missa drog han upp armbågen i hakan på mig, säger Patrick Cehlin.

Sedan dess har han varit borta från ishockeyn.

– Jag har varit osmart tidigare under i min karriär. En gång fortsatte jag att spela efter att ha fått en hjärnskakning och åkte på en ny smäll. En annan gång började jag spela för tidigt. Det är en av anledningarna till att jag är i den här situationen. Men jag har lärt mig läxan, säger han.

Hur frustrerande har det varit att inte kunna spela?

– Det känns förstås tråkigt. Men jag försöker att inte stressa upp mig över det. Utan acceptera situationen. Det min kropp behöver nu är lugn och ro.

Han har pratat en del med sin gamle lagkamrat Andreas Engqvist de senaste månaderna.

Men också med Daniel Bång, Sanny Lindström och Mattias Weinhandl, som alla fick lägga av på grund av hjärnskakningar.

– Det har varit skönt att ha några som gått igenom samma sak att prata med, säger han och fortsätter:

– För har man inte varit i den här situationen är det omöjligt att förstå hur det är.

Hur har stödet från klubben varit?

– Det har varit bra. De har förstått läget och respekterat det läkarna har sagt. Och jag har fått bra stöttning av alla i och runt omkring klubben. Därför känns det skönt att vara tillbaka här.

Han tycker sig ha gjort framsteg sedan han sjukskrevs i slutet av oktober.

– Det är fortfarande saker och ting i kroppen som inte flyter på som de ska. Det gör att den måste överanstränga sig för att få saker att fungera. Vilket ger symptom. Men jag känner att jag är i bra händer och jag följer en långsiktig plan. Och det går framåt, säger han.

Men han mår inte tillräckligt bra för att kunna spela ishockey.

– Nej, det gör jag absolut inte, säger han.

Han kan fortfarande inte träna för fullt.

– Det går inte. Jag brukar ta en lite längre promenad på morgonen. Sedan försöker jag att aktivera kroppen genom att träna lite lätt i gymmet. Men det är mycket vila. I den här fasen av rehabiliteringen handlar det mer om att väcka kroppen, säger han.

Hur långt ifrån att kunna träna för fullt är du?

– Det kommer ta tid. Men hur lång tid har jag faktiskt ingen aning om. Och jag vill inte sätta någon press på mig själv. Utan det får ta den tid det tar.

Men tillbaka till ishockeyn ska Patrick Cehlin.

I slutet av förra veckan kom han också tillbaka till Luleå, som kommer att vara hans bas de närmaste månaderna.

– Det är min målsättning, säger han och fortsätter:

– Men om det blir något spel den här säsongen så är det bara en bonus.

Har du någon gång tvivlat?

– Det är klart att jag har gjort det. Det här är en mental prövning. Det har varit mycket tankar. Men jag försöker tänka positivt och ser inte längre fram än morgondagen.

Hans tvåårskontrakt med Luleå Hockey går ut den 30 april.

– Jag trivs här, och skulle absolut kunna tänka mig att stanna. Men det enda jag tänker på nu är att bli frisk, säger Patrick Cehlin.

Att ingen klubb ska våga satsa på honom i framtiden är inget han oroar sig över.

– Jag förstår att det finns varningstecken kring mig med tanke på min skadehistorik. Och för att få ett nytt kontrakt här eller någon annanstans behöver jag bli hundra procent återställd. Så det är det jag fokuserar på. Men blir jag det så vet jag att jag kan vara en toppspelare i den här ligan. Och då löser det där sig säkert på något sätt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Olsson Jiglund