Så var NHL-debuten – byte för byte

Natten mot tisdagen gjorde Isac Lundeström debut i världens bästa hockeyliga. Här har ni hans insats i detalj – byte för byte.

9 oktober 2018 13:27

Första perioden:

3.41–4.22: Isac Lundeström fick hoppa in när Detroit Red Wings hade powerplay sedan Max Comtois utvisats två minuter för hakning. En bit in i första bytet lyckades han bryta en diagonalpassning från Dylan Larkin som var menad till Detroits svenske måltjuv Gustav Nyquist. Och bara några sekunder senare stod han rätt vid blålinjen och tvingade Tyler Bertuzzi att åka offside. Stabil start.

5.34–6.14: I andra bytet fick 18-åringen teka för första gången. Han förlorade den offensiva tekningen mot den danske Frans Nielsen. Senare i samma byte åkte han på en ordentlig tackling av Red Wings-backen Joe Hicketts och hamnade knästående på isen utanför Detroit Red Wings avbytarbås. En stund senare stod han upp bra och stoppade ett uppspelsförsök från Dennis Cholowski och i nästa veva stressade han Libor Sulak till ett misstag innan han åkte till avbytarbänken. Ett förtroendeingivande andraskift.

9.19–9.58: Gällivaresonen fick vinna sin första tekning i karriären. Efter vinsten mot Andreas Athanasiou trampade Lundeström in i slottet och försökte styra Brandon Montours backskott som gick vid sidan om klubban och ner i sarghörnet innan Detroit vände på spelet och tvingade Anaheim att slå en icingpuck. Den efterföljande tekningen vann Lundeström återigen mot Athanasiou innan han åkte och bytte vid nästa avblåsning. Ett hackigt byte.

11.47–12.10: Första bytet där Isac Lundeström fick åka ordentligt med skridskor. Han och kedjekamraterna Andrew Cogliano och Kiefer Sherwood satte hög press och åkte mycket skridskor för att väcka hemmalaget som drygt 40 sekunder tidigare hade släppt in 0–1. Det gav utdelning i form av en icingpuck från Detroit. Ett energibyte som varade i 23 sekunder.

14.31–15.36: Ett byte där Lundeström spelade över minuten. Han inledde med att tappa balansen vid sargen, men kom upp och var nära att testa målvakten Jimmy Howard med ett skott på halvvolley sedan Andreas Athanasiou försökt rensa undan pucken framför mål. Men Lundeströms luriga skottförsök gick en bit utanför den högra stolpen. Efter det behöll Anaheim pucken i offensiv zon och Lundeström fick visa sina kvalitéer när han delade ut en offensiv tackling på Athanasiou som ramlade ned på isen i nästa sekvens var han nära att få fritt läge framför Howard, men Sherwoods pass var inte riktigt lika sylvass som Lundeströms tackling. Ett starkt byte av 18-åringen.

17.53–18.50: Lundeström och hans femma fick mycket tid i egen zon. Efter en stund lyckades Anaheim vinna tillbaka pucken sedan Lundeström tacklat fast Detroitforwarden Tomas Vanek bakom John Gibsons kasse. Därefter åkte Luleåcentern och bytte med Sam Steel. Ett lurigare byte som avslutades med ett fackmannamässigt försvarsarbete från Malmbergets AIF-produkten.

Andra perioden:

2.32–3.32: Isac Lundeström fick hoppa in på isen i spel fyra mot fyra sedan Cam Fowler slashat Detroits Darren Helm. Han inledde mede att återigen vinna en tekning mot Andreas Athanasiou. Detroit återerövrade pucken och det var Lundeström och lagkamraten Josh Manson som såg till att Anaheim kunde vinna tillbaka pucken. Backen Manson sög fast Athanasiou i sarghörnet och Lundeström vallade kyligt ut pucken i mittzon till Marcus Pettersson samtidigt som två Detroit-spelare blev grundlurade och hamnade på fel sida i försvarsarbetet.

Bytet höll dock på att sluta med ett baklängesmål. En stund senare gick Isac Lundeström och två lagkamrater bort sig totalt i motståndarnas zon och det gjorde att Athanasiou kom helt fri med Ducks-målvakten John Gibson. Hemmaspelarna kunde dock andas ut när hans backhand gick över ribban.

Efter friläget vände spelet igen och Lundeström transporterade majestätiskt upp pucken på egen hand och tog sig in i offensiv zon. Där höll han undan för Detroitbacken Filip Hronek och hittade, med enhandsfattning, fram till Andrew Cogliano innan han åkte för att byta. Ett händelserikt byte som verkligen var som en berg- och dalbana.

6.41–6.43: I samband med att han förlorade en tekning mot Justin Abdelkader blev Detroits Luke Glendening utvisad för interference på Andrew Cogliano. 18-åringens kortaste byte varade i två sekunder – och resulterade i ett powerplay för Anaheim.

9.37–10.57: Han inledde med att förlora en tekning mot Anthony Mantha innan Dylan Larkin några sekunder senare fick ett fritt läge framför målvakten Gibson som gjorde en stor räddning.

Men sedan var det dags för Isac Lundeström att blixtra till ordentligt. Centern fick pucken i mittzon och trampade in i anfallszon. Detroitbacken Joe Hicketts hängde inte med i tempoväxlingen och fick se Lundeström gå förbi på utsidan innan han lade en backhandpassning snett inåt bakåt till Cogliano som sånär satte 1–1-pucken bakom Jimmy Howard. Anaheim behöll sedan trycket och Lundeström fanns på isen när Anaheimbacken Hampus Lindholm gjorde sin Detroitgubbe på blålinjen, trampade in i banan, och satte 1–1-pucken i Howards plockhandskryss. Ett klassmål och starkt byte av Lundeström.

12.31–13.01: Återigen var Isac Lundeström och skapade oreda i Detroitzonen. Han var nära att få ett fritt läge framför mål, men lagkamraten Sherwood lyckades inte träffa bladet på centerns klubba. I stället kontrade Detroit och Tomas Vanek var ett missat friläge från 2–1 till gästerna. Återigen ett byte med dubbla ansikten.

15.16–16.02: Lundeström fick komma in strax efter att Darren Helm satt 2–1 för Detroit. Han inledde med två tekningar mot Dylan Larkin. Den första vann han och i den andra blev det förlust. Bytet blev inte mer minnesvärt än så – övrig tid ödslade han på att ligga rätt i position och jaga puckförare. Ett mellanmjölk-byte.

19.09–19.22: Inledde skiftet med att lägga pucken över plexiglaset. Räddades dock från utvisning sedan domarna sett en touch. Därefter fick han direkt åka och byta. Lundeströms ansiktsutryck på bänken sa det mesta. Det blev inte helt lyckat.

Tredje perioden:

2.33–3:22: Förlorade en tekning mot Frans Nielsen i egen zon. Men Anaheim återerövrade pucken snabbt och både kedjekamraten Cogliano och Montour testade Howard i Detroitmålet. Lundeström åkte mycket skridskor – utan att röra pucken på 49 sekunder.

5.12–6.39: Kom in från bänken och inledde med att vinna den första tekningsduellen mot Nielsen. I nästa, efter att Detroitspelarna åkt offside, vann han en ny tekning mot Michael Rasmussen. I näste sekvens forecheckade han fast pucken i offensiv zon utan att lyckas bibehålla trycket. I andra delen av bytet var formationen under press i egen zon. Inte Lundeströms starkaste byte – men inte heller det sämsta.

8.29–9.33: Ett långt byte som varade i över minuten. Fick istid direkt efter Jacob Silfverbergs 2–2-kvittering och började med att förlora en tekning mot Frans Nielsen. Därefter handlade det mesta om att jaga puck och försvarsspel, mycket på grund av att Hampus Lindholms klubba gick sönder när Anaheim skulle ställa om i egen zon. Ett tungt byte.

13.49–14.16: Ett byte där Isac Lundeström var orsaken till att Anaheim fick ett långt anfall i offensiv zon. Efter en vunnen duell vid sargen klackade han fram pucken till Troy Terry som kunde spela upp till backplats. I nästa sekvens var Terry rånad på 3–2-målet av Detroitmålvakten Jimmy Howard som läckert knep avslutet med sin plockhandske. Ett starkt byte av 18-åringen.

16.45–17.48: Inledde bytet med en dump längs långsargen som gick runt hela Detroits zon och ut i mittzon. Efter det var det lite hönsgård i formationen och 18-åringen tog ett byte efter att han lyft ut pucken i mittzon. Inget höjdarbyte.

Övertid:

2.17–2.51: Var millimeter från att bli matchvinnare när han, i spel tre mot tre, när han serverades ett friläge av Troy Terry. Lundeström var kylig när han tog med sig pucken i sidled med hjälp av skridskon. Men i skottläget var Jimmy Howard följsam och rånade honom på matchvinnarrollen. Surt för Lundeström som i stället fick se Terry avgöra i straffläggningen.

Nedan kan du se matchens höjdpunkter!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Jakobsson