Så hanterar Luleåfans hyllningen av Renberg

Luleå Hockey firar 40 år och då återvänder Mikael Renberg till Luleå. Det har väckt stora reaktioner hos fansen – och nu ger Lulefans sin syn på saken.

10 oktober 2017 13:58

Luleå Hockey fyller 40 år och på torsdag ska klubben fira det när Rögle kommer på besök.

Klubben har bjudit in alla lagkaptener sedan föreningen bildades.

Men det har väckt starka reaktioner bland fansen då Mikael Renberg är en av alla lagkaptener som ska hyllas.

Läs mer här:

Renberg hyllas i Luleå – trots kritiken

Renberg: "Fortfarande ett svek i mina ögon"

Nu ger Luleåfans ordförande Stefan Baudin sin syn på saken.

– Fokus på torsdag ska ju vara att hylla Luleå Hockey som fyller 40 år. Jag tror att det kommer vara 13 lagkaptener på plats, och "Micke" Renberg är ju bara en av dem. Han är ju egentligen bara en parentes i föreningens historia. Så det känns lite trist att firandet av Luleå Hockey ska komma i skymundan i Renbergs närvaro, säger han och fortsätter:

– Men sen tycker jag att det är rätt av föreningen att bjuda in honom för han har ju trots allt varit lagkapten. Har man valt att fira det på det här sättet så gör Luleå Hockey rätt oavsett vad de har för synder.

Har ni i Lulefans diskuterat hur ni kommer agera under hyllningen?

– Vi tar inte ställning på det sättet. Utan alla som står på H-läktaren och sitter på sittplats är egna individer med fri vilja. De som väljer att applådera eller jubla kommer göra det, de som väljer vara tysta kommer vara tysta och de som kommer bua kommer bua. Och det är så vi tycker att det ska vara. Vi har inte gått ut med någon uppmaning att folk ska agera på ett visst sätt.

– Vissa var inte med på den tiden, så de bryr nog sig inte så mycket. Men vissa har förlåtit honom trots att han aldrig bett om förlåtelse och vissa har inte gjort det. Men det är ju väldigt individuellt hur man tog det hela.

Vilken diskussion har ni haft med Luleå Hockey om hyllningen?

– Vi har egentligen inte haft någon diskussion. Det är ju Luleå Hockeys arrangemang och de gör som de själva vill. Sen vet jag inte hur upplägget kommer att vara under hyllningen.

– Men vi vill inte fokusera på Mikael Renberg. LÅ ultras har ju också gjort ett jättestort, häftigt tifot för att hylla föreningen. Vi lägger ingen energi på Mikael Renberg. Vi kommer vara där för att vi vill hylla Luleå Hockey, säger Stefan Baudin, ordförande i Luleåfans.

Sporten har sökt Mikael Renberg för en kommentar, men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa