Pappa Johan gjorde över 500 matcher för Luleå Hockey – och fick efter karriären sin tröja hissad i Coop Norrbotten arena.

Men själv lyckades han inte göra något större avtryck i klubben.

Utan han lånades ut till HV71 efter bara 14 matcher – och släpptes säsongen därpå till AIK.

Han säger sig ha lagt tiden i Luleå Hockey bakom sig, men medger att den var en besvikelse.

– Jag tyckte det var stort att få spela i pappas gamla klubb, och hade stora förhoppningar när jag flyttade dit. Men jag var bara där i två månader. Jag vet inte vad det berodde på, men det stämde helt enkelt inte för mig där, säger Malte Strömwall.

Sommaren därpå lämnade han klubben för spel i allsvenskan med AIK.

– Jag återvände till Luleå efter min utlåning, och tränade med dem den sommaren. Men jag fick inte spela så mycket innan jag blev utlånad och när toppspelare efter toppspelare värvades bestämde jag mig för att ta en säsong i allsvenskan. Och det var precis vad jag behövde, säger han.

Mindre än ett år efter han lämnade Luleå Hockey skrev Malte Strömwall på för New York Rangers.

– De lovade att ge mig chansen i AHL, och det gick bra för mig i början. Jag gjorde inte så mycket poäng, men det kändes bra spelmässigt. Tyvärr bröt jag mitt ena vadben i början av december, säger han, och berättar att han missade sammanlagt 35 matcher, innan han fortsätter:

– Jag var i riktigt bra form när jag åkte över till träningslägret inför den andra säsongen, och jag tycker det gick bättre då än året innan. Men det spelade ingen roll. För de hade bestämt sig för att ge några andra spelare chansen, och jag skickades ned till ECHL.

Trots det ångrar han inte sitt år i USA.

– Det kändes extremt tungt när jag fick det där beskedet, och på vägen till hotellet ringde jag min agent och sa att jag ville tillbaka till Europa. Men det har gjort mig till en starkare person. Och jag har lärt mig att inte ta något för givet, säger han.

Han har också inlett den här säsongen starkt i KooKoo, och toppar poängligan med åtta poäng efter fem omgångar.

– Det är förstås skönt att få en sådan start, men det är ingen tillfällighet. För jag tränade bra i sommar och har fått mycket speltid. Och förhoppningsvis kan jag hålla en jämnare nivå än förra säsongen, och fortsätta leverera poäng, säger Malte Strömwall.