Omark har köpt hus i Luleå – avslöjar när det blir inflyttning

För ett år sedan berättade Sporten att Linus Omark letade hus i Luleå – nu har familjen slagit till på en villa. I en lång intervju berättar han om framtidsplanerna, hoten under säsongen och VM-resan.

9 juli 2018 20:58

Det har varit snabba ryck under sommaren för Linus Omark.

Redan nu på onsdag drar försäsongen igång med KHL-laget Salavat Yulaev och resan mot Ufa inleds under tisdagen.

Två veckor har han och familjen hunnit med i Norrbotten. När Sporten får tag i 31-åringen har han några timmar tidigare varit på is på Övertorneås hockeyskola.

– Det var kul, länge sen jag senast var med eftersom vi alltid åker så tidigt. Men nu var den en vecka tidigare än den brukar vara, så det passade bra, säger Omark till Sporten.

Och ungarna tycker kanske det är kul med en stjärna på besök?

– Det ska inte jag svara på, men jag tror det är lite uppskattat att jag dyker upp i alla fall.

Sommaren har bestått av mestadels egen träning. Dels i Norrbotten, varav ett pass med Luleå Hockey, men även i Stockholm. Han har också hunnit med att ställa upp i padelturneringen Midnight Sun Open i slutet på juni. I dubbel med hockeyspelaren Mikael Lidhammar, men även i mix med frun Linnea.

– Kul att vara med, men jag har inte spelat tillräckligt mycket padel för att kunna göra någon större framgång.

Det blir inte någon padel på fritiden i Ryssland?

– Nej, jag tror inte det finns där. Det är fullt fokus på hockeyn.

Men sommarens aktiviteter tog inte slut där. Efter ett års husletande i Luleå har Linus Omark och Linnea Omark nu hittat rätt. Som ni kanske minns berättade Övertorneåsonen i slutet på juni 2017 i en intervju med Sporten att de var på jakt efter en villa i Luleå. Då sa han bland annat:

– Du får skriva att om jag kommer hem så behöver jag ett ställe. Jag kan inte flytta hem om jag inte hittar något jag vill bo i (skratt).

Men nu är alltså jakten över.

– Ja, vi har faktiskt köpt hus i Luleå (Gammelstad). Det är ett jättefint hus så det känns kul. Det blir inflyttning nästa sommar – på riktigt.

När du säger på riktigt, vad innebär det?

– Att vår bas blir i Luleå. Sen vet jag vad du fiskar efter (skratt). Men vi får se. Innan mars måste vi bestämma oss om vi blir kvar i Ufa eller inte. Det är då vi kommer ta vårt beslut.

Omark skrev ett nytt tvåårskontrakt med KHL-klubben 1 mars, men i avtalet finns en klausul som kan nyttjas för att bryta efter en säsong.

Just nu är dock fullt fokus på att göra bra ifrån sig och leda laget långt.

Fjolåret var nämligen struligt. Personligen gick det bra för Omark som stod för 55 (16+39) poäng på 55 grundseriematcher och 17 (4+13) poäng på 14 slutspelsmatcher. Men lagets spel hackade en del stundtals.

– Det var en säsong som var upp och ner och det var mycket kalabalik i klubben. Jag tyckte ändå vi avslutade bra och vi föll i en game seven. Det är små marginaler. Men det var mycket hot och såna saker.

Hot?

– Hot mot coacher att de skulle få sparken. Vi hade en dålig stretch (förlustsvit) under säsongen, men på slutet spelade vi bra.

Bland annat fick er general manager Leonid Vaisfeld lämna. Var det bara ledarna som hotades eller även ni spelare?

– När man är i den här branschen vet man aldrig. Det är säkert mycket hot om en själv också. Det är stor spelaromsättning och några som går och kommer under en säsong. Man vet som aldrig.

Vad tror du om kommande säsong?

– Nu är det fokus på träningscampen och att vi ska komma ihop som lag och göra något bra av det. Sen siktar man på att vinna. Det är det vi vill.

Du spelade också OS i fjol, hur ser du på den upplevelsen om du blickar tillbaka nu några månader senare?

– Så klart en upplevelse att få spela ett OS, men förlusten i kvartsfinalen sitter i. Jag tror vi hade kunnat vinna hela skiten, men så är det.

Sju poäng på fyra matcher för egen del, nöjd?

– Man vill ju vinna. Det spelar ingen roll hur det går för en själv i en sån turnering.

Sen tackade du nej till VM. Var du sliten efter en lång säsong?

– Nja, det var ett familjebeslut. Jag hade inte sett min dotter på två månader och kände efter två långa säsonger, med VM två år i rad, att jag inte haft fått någon mental vila från hockeyn. Det var ett lätt beslut.

Apropå det, hur är pappalivet?

– Jorå, det är kul. Det händer mycket och det är bara positiva saker.

Hur är det att ha småbarn i Ufa?

– Vi känner att vi trivs där som familj och annars skulle vi inte stanna. Man passar på nu också när ungen är så pass liten och det inte är någon skola än.

Du verkar haft många järn i elden den här sommaren. Något annat spännande som har hänt?

– Nja, nu börjar hockeyn igen. Vi har gjort det roliga, tyvärr hade man väl velat göra lite till nu när det är högsommar. Men vi har haft det bra, träffat familj och vänner och hunnit resa.

Du var på fotbolls-VM hörde jag?

– Ja, det var fantastiskt. Det är inte varje år som Sverige är i VM-åttondelsfinal och det ville man uppleva när man hade chansen. Egentligen hade vi inte tid att åka, men det passade bra att åka över dagen. Så vi var med där i tåget och allting. Det var grymt.

KHL-säsongen drar igång 2 september. Då ställs Omark Salavat Yulaev mot HC Dynamo Moskva i premiären.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anton Olofsson