Nya kanadensaren har landat: "Vill vara framstående"

Under lördagen tog Ryan Johnston sina första steg på norrbottnisk mark. Den nya kanadensiska Luleå Hockey-backen med NHL-meriter ser fram emot säsongen i SHL.

29 juli 2017 21:42

Han har aldrig varit i Skandinavien. Men efter en resa på dryga 18 timmar, från Ontario i Kanada till Luleå Airport, har Ryan Johnston nu landat i sin nya hemstad.

– Jag känner mig lite trött, det är en lång resa. Men det känns bra, jag har hört mycket gott om området här uppe så jag är förväntansfull, säger Johnston, när sporten möter upp ute på Luleå Airport.

25-årige Johnston har aldrig varit i Sverige förut och ser fram emot att bekanta sig med sin nya hemstad. Men första kvällen blir det nog inte så mycket av den varan.

– Jag har hållit mig vaken under hela resan för att vänja mig med tidsskillnaden. Jag kommer somna gott i kväll, säger han.

Luleå Hockeys nyförvärv, som har skrivit på ett kontrakt på två år med föreningen, har under de två senaste säsongerna tillhört Montreal Canadiens organisation i NHL. Men kanadensaren har haft svårt att etablera sig i NHL-laget och det har sammanlagt blivit 10 matcher i Canadiens-tröjan.

– Det är en otrolig organisation och jag har lärt mig massor. Det har gett mig mycket erfarenhet och förhoppningsvis kan jag överföra mina senaste två säsonger till Luleå, berättar Ryan Johnston.

När Johnston inte fick förtroende i Montreal spelade han för farmarlaget, St. John´s IceCaps i AHL. Där blev det 30 poäng på totalt 87 matcher över två säsonger.

Men nu har kanadensaren, som mäter 177 centimeter lång och 80 kilo tung, alltså startat ett nytt hockeyäventyr i karriären.

Vad har du för förväntningar?

– Jag vill åstadkomma något. Först och främst vill jag kunna bidra direkt och hjälpa laget så mycket som möjligt, både offensivt och defensivt, säger han, och fortsätter:

– Lagets framgångar kommer i första hand. Min plan är att hjälpa laget vinna matcher och jag vill vara framstående.

Vad kommer publiken få se när du är på isen?

– Jag ser mig själv som en snabbskrinnande back med bra passningsspel. Men jag gillar också att hänga med i offensiva omställningar. Förhoppningsvis får de se mig spela ansvarsfullt försvarsspel också, säger Ryan Johnston.

Luleå Hockeys General Manager, Stefan "Skuggan" Nilsson, var den som tog emot från föreningen sida. Han har sina tankar om hur den nya kanadensaren kan komma att användas.

– Han är väldigt spelskicklig och bra på skridskorna. Jag förväntar mig att han ska bidra i vårt offensiva spel, då också i powerplay, säger Stefan Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jesper Sandberg