Nu får alla Luleå Hockey-spelare lön

Luleå Hockey har gjort en förändring till den här säsongen. Nu får alla seniorer i SDHL-laget lön av klubben. Det gör att klubben också kan träna dagtid. "Jag är riktigt stolt över att vara en del av den här organisationen, som utvecklar damhockeyn", säger Jenni Hiirikoski.

13 september 2018 11:27

Klockan 09.00 en torsdag morgon. Luleå Hockeys SDHL-lag är redan ute och kör på isen. Så har det inte sett ut de senaste åren. Det här är den första säsongen som spelarna tränar dagtid.

De gör det två dagar i veckan. En tredje dag tränar de ett par timmar efter lunch.

– Att vi tränar dagtid är nästa steg för damishockeyn, säger världsbacken Jenni Hiirikoski.

Att laget nu tränar dagtid flera gånger i veckan möjliggörs av en nyhet. Det här är första säsongen som Luleås samtliga seniorspelare i SDHL-laget får lön.

– Jag tror inte att någon av oss gör det här för pengarna. Men att vi får lön gör det möjligt för oss att träna dagtid, på morgonen när alla har mycket energi. Vi slipper träna efter en hel arbetsdag, säger Hiirikoski.

Vad kommer det betyda för er, rent sportsligt?

– Mycket. När du tränar med mer energi kommer det påverka dig, du kommer att utvecklas. Det här är en stor förändring för oss.

Hiirikoski tillägger:

– Jag har spelat länge nu. Det här är helt fantastiskt. Jag är riktigt stolt över att vara en del av den här organisationen, som utvecklar damishockeyn.

Tränaren och sportchefen Fredrik Glader fyller i:

– Vi kände att det här var nästa steg för oss att ta. Vi har tagit steget att träna morgontid eller eftermiddag. Det går hand i hand med att vi kan ge ersättning till alla seniorspelare. Sen kommer vi inte kunna göra alla spelare oberoende av arbete just nu. Men vi känner att det var viktigt att få med alla seniorspelare på det här, säger Glader.

Glader tillägger att juniorspelarna inte får någon ersättning, men att detsamma gäller för juniorspelarna på herrsidan också.

– Det är ett viktigt steg för oss att ta tärna dagtid och ha en proffsig miljö. En del i detta är att vi kan stötta dem ekonomiskt, ersättningen gör att vi kan göra den här förändringen. Det är enorma pengar för klubben, men vi känner att det är viktigt för klubben att vi kan göra det.

Fredrik Glader tror att förändringen gör att spelarna väljer att förlänga sina karriärer.

–  Det här påverkar oss otroligt mycket rent sportsligt. Man får en bättre återhämtning på spelarna med. De får komma hit och träna full av energi, är klar 10.30 och har hela dagen framför sig. Då finns det tid att jobba eller plugga. Men framför allt finns det tid att umgås med nära och kära. Man har hela kvällarna hemma. Förut kunde man komma åtta på kvällen och skulle ta tag i städning, mat, tvätt, plugg och allt sånt, säger han och fortsätter:

– Det här är en förändring av deras vardag, vilket jag tror vi kommer ha sjukt stor nytta av sportsligt. Det är enormt viktigt för dem personligen också. De får ett helt annat liv vid sidan av ishockeyn och jag hoppas att den här förändringen ska förlänga deras karriärer, att de håller på längre med ishockeyn när deras vardag förändras.

FAKTA

Så tränar SDHL-laget.

Måndag: Isträning 19.30. "Vi kommer ofta hem sent på söndagen. Då är det skönt att få hela dagen innan vi ska träna igen", säger Fredrik Glader.

Tisdag: Individuella pass eller fysträningar.

Onsdag: Morgonträning på is.

Torsdag: Morgonträning på is.

Fredagar: Isträning vid 14.50.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!