Magnus åt världens starkaste chili – 26 gånger

Magnus Johansson antog utmaningen att äta en Carolina reaper – världens starkaste chilifrukt – för varje slutspelsmål Luleå Hockeys herrlag gjorde i våras. Nu har han hållit sitt löfte. "Jag lever", säger han när Sporten får tag på honom.

9 september 2019 17:36

Under söndagskvällen la Magnus Johansson, 47, från Luleå ut en video på Youtube där han sitter vid köksbordet iklädd en röd Luleå Hockey-tshirt. Framför honom ligger en skål med 26 stycken stora chilifrukter av sorten Carolina reaper som han ska äta upp.

– Jag gjorde en utmaning i vintras som kallas screaming eagle challenge, den går ut på att man ska äta 21 stycken superstarka chilifrukter. Då tänkte jag att jag kör på de starkaste på en gång. När jag hade klarat det var det slutspel och jag lovande att jag skulle käka en Carolina reaper för varje slutspelsmål som Luleå gjorde, säger han.

2013 tog Carolina reaper hem titeln som världens starkaste chilipeppar och hamnade i Guinness Rekordbok. Världsrekordet baseras på ett medelvärde på 1 569 383 scoville (enhet för att mäta den upplevda hettan) och ett högsta värde på över 2 200 000 scoville. För att sätta det i kontext så ligger piri piri mellan 50 000-175 000.

– Psyket ville ge upp flera gånger. De första sex-sju stycken var ganska lugnt, men sedan hände det inte så mycket när jag tittade i skålen. Att ta sig över tio var jobbigt, säger han och fortsätter:

– Ger jag mig på en sådan grej vill jag inte lida så där mycket för ett misslyckande. De hade inte spelat någon roll om jag haft 30, jag hade ätit upp alla ändå.

Magnus Johansson klarade utmaningen med bravur och efteråt handlade det om att hantera smärtan.

–  Man vill försöka få upp det så snabbt som möjligt. Jag fick tre rejäla magkramper, och ändå hade jag fått upp de flesta samma väg som de kom ner. Det är svårt att få allt den vägen, det blir för mycket för magen att ta emot.

Kan det vara farligt för kroppen att äta så många?

– Nej, det tror jag inte. Hjärtat slår snabbt, precis som man sprungit ett maraton, kroppen är helt slut efteråt, så man ska inte ha dåligt hjärta eller problem med tarmarna. Då ställer du till det riktigt rejält.

Han är ingen nybörjare när det gäller att äta stark mat. Tvärtom.

– Jag har ätit Harakirikorven, världens starkaste korv, när jag var i Stockholm. När man käkade den fick man skriva på ett kontrakt och man avsade sig allt som händer med en. Varje gång jag ätit den korven har jag fått rejäla magkramper.

Trots smärtan forstätter han.

– Det är bara försöka rida ut det. Det känns som att jag behöver ringa 112, men jag har jävlas med kroppen ett tag så jag vet att man överlever det. Men det gör ont när man är där. Det här är ingenting jag börjat med nyligen. Jag äter dagligen stark mat.

Kärleken för Luleå Hockey har funnits där länge. Johansson var med och grundade Red Tags, föregångarna till Luleåfans. Han sammankopplar gärna sitt hockeyintresse med att äta superstarka chilifrukter.

– Jag har skrivit till Luleå Hockey och gett laget en morot att göra flera mål kommande slutspel så jag får en riktig utmaning, säger Johannson verkligen kan kallas för en riktig stålman:

– Jag jobbar med stålproduktionen på SSAB.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!